1970-luku oli Reiman kulta-aikaa: "Lähtö oli kova kolaus Kankaanpäälle"

Lastenvaatteilla menestykseen nousseen Reiman tarina kerrotaan Kankaanpään kaupunginmuseon tänään avautuneessa näyttelyssä. Nykyään yrityksellä on Kankaanpäässä enää tehtaanmyymälä ja varasto. Museon amanuenssin Anu Forssin mukaan Reima on ollut iso osa kankaanpääläistä identiteettiä.

Kotimaa
Reiman lastenvaatteita Kankaanpään kaupunginmuseossa.
Karri Laihonen / Yle

Lastenvaatevalmistaja Reiman tarina alkoi sodanjälkeisestä Suomesta. Pallo-paita Oy tuli Kankaanpäähän karkuun Helsingin pommituksia talvisodan aikaan.

Yritys palasi Helsinkiin, mutta Kankaanpäähän jääneet vaatetusammattilaiset perustivat uuden yrityksen, josta myöhemmin tuli Reima-Pukine Oy.

Reima on ollut niin iso työllistäjä, että melkein kaikilla kankaanpääläisillä on ollut äiti, täti tai mummo lastenvaatevalmistajalla töissä.

– Kun oli tiloja ja ammattilaisia, niin päätettiin perustaa uusi yritys ja niin syntyi Reima, kertoo Kankaanpään kaupungin museon amanuenssi Anu Forss.

Reiman vienti lähti vetämään 1960-luvulla, kun löytyi uusia markkinoita Keski-Euroopasta ja Skandinavian maista. Yritys oli 1980-luvun alkuun saakka kaupungin suurin työllistäjä.

– Se on ollut niin iso työllistäjä, että melkein kaikilla kankaanpääläisillä on ollut äiti, täti tai mummo Reimalla töissä.

Yhden konkurssinkin läpikäynyt Reima on siirtänyt tuotantonsa Baltian maihin, Venäjälle ja Kiinaan. Nykyään yrityksellä on Kankaanpäässä enää tehtaanmyymälä ja varasto.

Laadukas tuote keskiössä

Reiman kulta-aika sijoittuu 1970-luvulle, jolloin yritys oli pohjoismaiden suurin lastenvaatevalmistaja.

– Reiman vaatteita oli aikoinaan kaikilla suomalaisilla lapsilla ja varsinkin ulkoilupukineet ovat olleet se Reiman juttu, toteaa Anu Forss.

Forssin mielestä Reiman suosio on perustunut ennen kaikkea laadukkaaseen tuotteeseen.

– Reimalla panostettiin kovasti tuotekehittelyyn niin materiaaleissa kuin mallien suunnittelussa.

Reiman lähtö kova kolaus

Kankaanpään kaupunginmuseossa avautuu tänään Reimaa meininkiä -näyttely, joka esittelee lastenvaatevalmistajan historiaa ja klassisimpia malleja. Reima on Forssin mukaan iso osa kankaanpääläistä identiteettiä. Tuotannon siirtyminen muualle on ollut kaupungille kova kolaus.

– Yritys oli nimenomaan iso naisten työllistäjä. Moni kankaapääläisnainen teki jopa 40 vuotta kestäneen työuran Reimalla. On se ollut kova isku kaupungille, kun Reima on täältä lähtenyt.