1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin puolustusministeri eroaa – "Ääriainekset ovat ottaneet vallan"

Puolustusministeri Moshe Yaalon kertoo kiistelleensä pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa moraalisista ja ammatillisista kysymyksistä. Hallitus saattaa siirtyä entisestään oikealle, sillä Netanjahu neuvottelee parhaillaan yhteistyöstä Avigdor Liebermanin äärioikeistolaisen puolueen kanssa.

Ulkomaat
Moshe Ya'alon.
Israelin puolustusministeri Moshe Ya'alon.Abir Sultan / EPA

Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon eroaa tehtävästään. Yaalon sanoo menettäneensä luottamuksensa pääministeri Benjamin Netanjahuun.

Yaalonin mukaan ääriainekset ovat ottaneet vallan Israelissa ja hallitsevassa oikeistolaisessa Likud-puolueessa. Hän kehottaa niin Likudin äänestäjiä kuin muitakin israelilaisia taistelemaan tätä ilmiötä vastaan.

Yaalon kertoo työskennelleensä sopuisasti Netanjahun rinnalla pitkän aikaa, mutta käyneensä viime aikoina kovia kiistoja moraalisista ja ammatillisista kysymyksistä sekä pääministerin että useiden ministerien kanssa.

– Taistelin kaikin voimin yhteiskunnassa ilmenevää ääriajattelua, väkivaltaisuutta ja rasismia vastaan, hän sanoo ja toteaa näiden ilmiöiden leviävän myös armeijaan, jota ne jo vahingoittavat.

Yaalon sanoo jäävänsä eronsa myötä tauolle politiikasta, mutta ei aio kuitenkaan jättää sitä kokonaan.

Äärioikeisto ehkä hallitukseen

Netanjahu käy parhaillaan neuvotteluja hallitusyhteistyöstä Avigdor Liebermanin johtaman äärioikeistolaisen Jisra'el Beitenu -puolueen kanssa.

Puolueen mukaantulo vahvistaisi hallituksen niukkaa parlamenttienemmistöä. Jisra'el Beitenulla on kuusi parlamenttipaikkaa.

Yksi Liebermanin ehdoista on, että hän saisi puolustusministerin salkun.

Netanjahun mukaan salkkujen uusjako ei liity hänen ja Yaalonin väliseen luottamuspulaan. Pääministeri kertoo halunneensa, että Yaalon jatkaisi hallituksessa ulkoministerinä.

Kiistaa suhtautumisesta palestiinalaisten väkivaltaan

Yaalon on kiistellyt kovan linjan ministerien ja kansanedustajien kanssa muun muassa armeijan toiminnasta palestiinalaisalueilla kiihtyneiden väkivaltaisuuksien suhteen.

Hän on myös puolustanut korkea-arvoisten upseerien oikeutta sanoa mielipiteensä sen jälkreen, kun asevoimien apulaispäällikkö kenraalimajuri Yair Golan suututti Netanjahun (siirryt toiseen palveluun) vertaamalla nykyistä israelilaisyhteiskuntaa 1930-luvun natsi-Saksaan.

Oikeistopoliitikot ovat arvostelleet myös Yaalonin päätöstä asettaa syytteeseen israelilaissotilas, joka surmasi maaliskuussa haavoittuneen palestiinalaishyökkääjän. (siirryt toiseen palveluun)

Keskustavasemmistolaisen kansandustajasn Merav Michaelin mukaan Israel menettää Yaalonin eron myötä maltillisuuden ja järjen äänen.

Yaalonin lähtö vie Likudin parlamenttiryhmää entistä enemmän oikealle, sillä hänen tilalleen Knessetiin on nousemassa kovan linjan edustaja, yhdysvaltalaissyntyinen rabbi Yehuda Glick.

Lue seuraavaksi