Hyppää sisältöön

Soini Natossa: Suomi tekee kaiken vahvistaakseen omaa asemaansa ja puolustustaan

EU ja Nato tiivistävät yhteistyötään. Ensi kertaa kokoukseen kutsutut kumppanit Suomi ja Ruotsi ovat kiinnostuneita myös Itämeren vakaudesta.

Timo Soini Kuva: Yle

BRYSSEL Nato ja EU yrittävät pelata yhteen niin, että ne täydentäisivät toisiaan. Sekä maahanmuuttokriisi että Venäjän kasvanut uhka ovat Naton ja EU:n mielestä syitä tehdä aiempaa enemmän yhteistyötä.

Suomi ja Ruotsi kutsuttiin EU:n ja Naton neuvotteluun. Molemmat ovat Naton läheisiä kumppanimaita.

– Tämä on tietysti tällainen historiallinen kokous siinä mielessä, ettei tällaisia ole ennen pidetty, ulkoministeri Timo Soini sanoi Brysselissä.

Soini ei halunnut avata keskustelun yksityiskohtia, eikä esimerkiksi huonontunutta Itämeren turvallisuustilannetta ruodittu tarkkaan kokouspöydässäkään.

– Kyllä jokainen huomaa, että siinä on tapahtunut muutos huonompaan ja sillä on heijastusvaikutuksia. Se mitä Suomi tekee, se tekee kaiken vahvistaakseen omaa asemaansa ja puolustusta, omia etujaan, Soini kuvasi Suomen intressejä istua Naton ja EU:n kokouksessa.

Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sota ovat saaneet Nato-maat vahvistamaan läsnäoloaan Itä-Euroopassa ja Itämerellä.

– On ilmeistä, että meidän toimemme ovat vastaus Venäjän käytökseen Ukrainassa. Ennen kuin se tapahtui, meillä ei ollut minkäänlaista vahvistettua läsnäoloa liittouman itäosassa, jota nyt suunnittelemme, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi.

Vaikka jännite on kasvanut, Nato yrittää jatkaa vuoropuhelua Venäjän kanssa.

– Uskon, että Moskovassakin ymmärretään, että pitkällä aikavälillä he hyötyvät enemmän yhteistyöstä Euroopan ja Naton kanssa kuin vastakkainasettelusta, Stoltenberg toivoo.

.
.