EU-komission johtaja briteille: Eronneita maita ei hyvitellä

Uusimman mielipidekyselyn mukaan Britannian EU-jäsenyyden kannattajilla on pieni etumatka, mutta kantaansa yhä miettivien määrä on ratkaisevan suuri.

Ulkomaat
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker PatrickSeeger / EPA

EU:sta lähtevien maiden on turha olettaa, että ne otettaisiin avosylin EU:n yhteistyökumppaneiksi, sanoo EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ranskalaisen Le Monde (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa.

– Jos britit sanovat "ei", elämä ei jatku ennallaan, vaan Britannian on hyväksyttävä, että se on kolmas osapuoli eikä sitä ryhdytä hyvittelemään, Juncker varoittaa.

Hän sanoo, ettei uhkaile, mutta Britannian tulee ymmärtää, että suhteet eivät pysy ennallaan.

12 prosenttia miettii kantaansa

Jos britit sen sijaan äänestävät EU:ssa pysymisen puolesta, pääministeri David Cameronin ja EU:n helmikuinen sopimus tulee heti voimaan; siitä ei ole kampanjoinnissa puhuttu, Juncker sanoo.

Sopimus sisältää muun muassa mahdollisuuden rajoittaa muista EU-maista tulevien sosiaalietuuksia, jos maahanmuuttajien määrä kasvaa poikkeuksellisen suureksi.

Tuoreimman mielipidekyselyn mukaan EU-jäsenyyttä kannattaa 44 prosenttia ja vastustaa 40 prosenttia briteistä. 12 prosenttia sanoi, ettei ole päättänyt kantaansa. Vain kolme prosenttia ei aio äänestää lainkaan. YouGov (siirryt toiseen palveluun)-yhtiön kysely tehtiin alkuviikolla.

Brexitiksi kutsuttu äänestys järjestetään runsaan kuukauden päästä.