1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

USA:n aseharrastajat tukevat Trumpia – "Clintonin halu rajoittaa aseita on sydämetön"

Donald Trump kannattaa aseiden hallussapitoa kaikkialla ja saa näin vaikutusvaltaisen Kivääriyhdistyksen tuen taakseen. Hillary Clinton kohdistaa katseensa aseväkivallan uhreihin.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump kampanjoi Floridassa maaliskuussa 2016.
Rentoa Trumpia. - Kampanjointia Floridassa maaliskuussa. Erik S. Lesser / AOP

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump on saanut Yhdysvaltain vaikutusvaltaisen kiväärijärjestön NRA:n tukemaan ehdokkuuttaan.

Trump esiintyi perjantaina NRA:n kokouksessa Kentuckyssä, missä hän puolusti voimakkaasti kansalaisten oikeutta kantaa asetta missä tahansa. Hän vaati, että tietyille alueille säädetyt "asevapaat vyöhykkeet" poistetaan, ja sai raikuvat suosionosoitukset NRA:n kokousväeltä.

Republikaanijohtaja vakuutti, että jos aseita olisi vapaasti käytettävissä, Yhdysvallat olisi turvallisempi paikka. Nykyään ampuma-aseet aiheuttavat Yhdysvalloissa noin 33 000 kuolemantapausta vuosittain.

Trump ampui täyslaidallisen kohti demokraattista vastaehdokastaan Hillary Clintonia, joka aikoo tänään lauantaina osallistua varainkeruutilaisuuteen, jonka tarkoituksena on auttaa ampuma-aseiden uhrien omaisia.

Trump antoi Clintonille haukkumanimen "sydämetön Hillary", koska hän aikoo Trumpin mukaan estää aseiden hankkimisen ja tehdä näin Amerikasta turvattomamman. Trump sanoi Clintonin aikovan kumota Yhdysvaltain perustuslain 2. lisäyksen, jossa annetaan kansalaisille oikeus aseiden omistamiseen ja kantamiseen.

– Hillary aikoo viedä aseet vaarassa olevilta amerikkalaisilta korkean rikollisuuden asuinalueilla. Jos olet yksinhuoltajaäiti Floridassa tai isoäiti Ohiossa, Hillary haluaa sinun olevan suojaton, haluaa viedä sinulta viimeisenkin kyvyn suojautua. [...] Siksi hänen nimensä olkoon "sydämetön Hillary", Trump julisti.

Trump kertoi lisäksi, että demokraatit aikovat päästää vankiloista suuren määrän vakavista rikoksista tuomittuja rikollisia, jotta nämä äänestäisivät vaaleissa demokraatteja.

Clinton vastaa terävästi

Hillary Clinton vastasi Trumpin syytöksiin välittömästi. Twitter-viestissään hän totesi: "Olet väärässä @realDonaldTrump. Voimme säilyttää 2. lisäyksen tuomat oikeudet, mutta rajoittaa järjestöntä aseväkivaltaa.

Trumpin kertomus Clintonin aikomuksesta poistaa 2. lisäys osoittautui vääräksi myös faktojentarkistuksessa, mikä Yhdysvalloissa on vaalien alla tehokasta. Clintonista todettiin, ettei hän ole koskaan ehdottanut lisäyksen poistamista, kertoo The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Clinton on kuitenkin pitänyt tärkeänä poistaa asekauppaan liittyviä lain porsaareikiä. Aseita on helppo hankkia esim. netin kautta tai asenäyttelyistä.

– Trumpin salaliittoteoriat ovat hänen viimeisin yrityksensä jakaa Yhdysvaltain kansaa ja yrittää se saada unohtamaan hänen radikaalit ja vaaralliset ajatuksensa, kuten että Yhdysvaltain koulujen kaikkiin luokkahuoneisiin pitäisi saada tuoda aseita, sanoin Clintonin kampanjan tiedotteessa.

Yhdysvaltain tiedotusvälineet muistuttavat, että aikaisemmin myös Donald Trump on halunnut aserajoituksia ja aseiden ostajien tarkempia taustatarkistuksia.

Lähteet: AP, Yle

Lue seuraavaksi