Historialliset presidentinvaalit Itävallassa – vastakkain oikeistopopulisti ja vihreä

Itävallassa poliittinen muutos on huikea. Sunnuntain presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain oikeistopopulistinen Norbert Hofer ja vihreiden Alexander van der Bellen. He saivat eniten ääniä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Sosialidemokraatit SPÖ ja Itävallan porvarillinen kansanpuolue ÖVP ovat yhdessä tai vuorotellen käytännössä hallinneet maata sodan jälkeen. Nyt nämä vanhat vahvat puolueet ovat poissa presidenttipelistä.

Yle maailmalla
mies kävelee vaalijulisteen ohi
Norbert Hoferin vaalimainos.Uwe Tautenhahn

Norbert Hofer kävelee kepin tukemana lavalle. 45-vuotias poliitikko sai selkävamman varjoliito-onnettomuudessa kymmenkunta vuotta sitten. Vaalitilaisuus on Favoriten-nimisessä kaupunginosassa Wienissä, jossa asuu työläisiä ja maahanmuuttajia. Paikalle on saapunut paljon ihmisiä, ensimmäisessä rivissä seisoo viisi eläkeläisrouvaa, jotka ovat odottaneet yli kolme tuntia nähdäkseen suosikkinsa.

– Tärkein asia näissä vaaleissa on se, että Hofer on meitä varten ja me asetamme toivomme häneen, Erna sanoo. Itävallassa on väitetty Norbert Hoferin olevan äärioikeistolainen tai susi lampaan vaatteissa. Tämä on Ernan mielestä pelkkää panettelua.

Vieressä seisovan Hanneloren mielestä Hofer on niin komea. Margarethe kiipeilee aidan alta ja menee lehdistöalueelle, jotta hän pystyisi ottamaan paremman valokuvan Hoferista. Kukaan ei noteeraa, kun 80-vuotias rouva livahtaa aidan toiselle puolelle. Eläkeläisrouvat käyttäytyvät kuin teinitytöt Ruisrokissa konsanaan.

yleisö huutaa ja kohottaa käsiä
Rouvat ovat odottaneet yli kolme tuntia nähdäkseen suosikkinsa.Uwe Tautenhahn

– Hofer, Hofer, Hofer, tuhatpäinen joukko huutaa, kun presidenttiehdokas nousee lavalle.

Hofer itse on selvästi liikuttunut lämpimästä vastaanotosta ja lämmittäjäbändi soittaa "Aina vaan Itävalta". Hofer on varma, että hänestä tulee presidentti. Näin hän ainakin itse sanoo. Hän puhuu pehmeällä tenoriäänellä ja harmaantunut tukka on siististi kammattu sivulle. Hän antaa sympaattisen kuvan itsestään, mutta on väsynyt.

– Vaalikampanja on ollut minulle raskas, todella vaikea. Koska olen erilainen kuin muut, minua vastaan hyökätään, Norbert Hofer sanoo. Uhrimentaliteetti kuuluu yleensä oikeistopopulistien perusteemohin, mutta edellisenä iltana Hoferia ei myöskään kohdeltu ihan tasapuolisesti television vaaliväittelyssä.

Lempeä oikeistopopulisti

Hofer on vapauspuolue FPÖ:n ehdokas. Vaalijulisteissa lukee "järjen ääni". Vaalitilaisuudessa hän puhuu kotiseudusta, Itävallasta ja perheistä. Hän on varovainen puhuessaan pakolaisista, lähes jokainen ihminen voi olla lausunnosta samaa mieltä. Kaksi päivää ennen vaaleja pitää olla tarkkana, ettei karkota äänestäjiä poliittiselta keskikentältä.

– ISIS:in puolesta sotiin lähtevät tai naisia raiskaavat, heille sanon: tämä ei ole kotimaatanne, ette voi jäädä tänne, Hofer sanoo.

Hofer on maahanmuutto- ja EU-kriittinen. Hän selvensi kuitenkin alkuviikosta, ettei halua Itävallan jättävän EU:ta, vaikka Sveitsin kaltainen kahdenvälinen sopimus EU:n kanssa olisi ollut parempi ratkaisu. Presidenttinä hän ei myöskään allekirjoittaisi vapaakauppasopimusta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Itävaltalaiset suhtautuvat EU-maista kaikista kriittisimmin niin sanottuun TTIP-sopimukseen.

Hofer pahoittelee, ettei hänen vaimonsa päässyt paikalle, mutta hänellä oli työvuoro vanhainkodissa, jossa hän on hoitajana. Tavallisuus uppoaa yleisöön. Entinen lentokonemekaanikko on kansanomainen ja erinomainen puhuja.

Kuivahko vihreä älykkö

Itävallan lehdistöklubilla esiintyi perjantaina huomattavasti iäkkäämpi poliitikko. Alexander Van der Bellen on 72-vuotias ja vihreiden entinen puheenjohtaja. Ympärillä on noin 20 nuorta kannattajaa, joilla on Van der Bellen-t-paitoja päällä. Toisessa lukee "Öbama", joka viittaa itävaltalaisversioon Yhdysvaltojen presidentistä.

miesehdokas puhuu yleisölle
Vihreiden ehdokas Alexander Van der Bellen.Uwe Tautenhahn

Alexander Van der Bellen sai toiseksi eniten ääniä presidenttivaalien ensimmäisellä kierroksella 21,3 prosenttia. Norbert Hofer sai 35,05 prosenttia. Asiantuntijoiden mukaan luotettavia mielipidemittauksia ei ole julkaistu viime viikkoina, ja ensimmäisen kierroksen aikana mielipidemittaukset menivät pieleen.

– Olen omin silmin nähnyt ja kokenut, kuinka Itävalta toisen maailmansodan jälkeen nousi raunioista, joihin nationalistinen politiikka oli meidät vienyt, Van der Bellen sanoo.

Hän on itse pakolaislapsi, äiti oli virolainen ja isä venäläinen, jolla on hollantilaiset aatelissukujuuret. Kun Puna-armeija miehitti Viron, Van der Bellenin perhe pakeni länteen ja päätyi lopulta Wieniin, jossa Alexander syntyi. Ennen poliitikon ura mies oli taloustieteen professori.

Vihreä presidenttiehdokas puhuu avoimuudesta, yhteistyöstä ja kansainvälisyydestä. Hän on EU-yhteistyön puolestapuhuja. Kansainvälinen yhteistyö on Van der Bellenin mielestä erityisen tärkeä juuri pienille maille kuten Itävallalle.

– Eurooppalainen perhe ei saa ajelehtia eroon toisistaan, eikä saisi vajota jälleen kansalliseen politiikkaan, niin kuin tapahtuu jo nyt monessa maassa, Van der Bellen sanoo.

Vihreän taloustieteilijän mukaan uudestaan käyttöön otetut raja-aidat vaarantavat työpaikkoja. 80 prosenttia Itävallan viennistä menee muihin EU-maihin.

– En ymmärrä fantasioita EU:sta eroamisesta, euroryhmän hajottamisesta tai Schengen-yhteistyön lopettamisesta, Van der Bellen sanoo.

Itävaltalainen oma raha shillinki olisi euron sijaan kallis muihin valuuttoihin verrattuna ja maan matkailualalla kymmeniä tuhansia ihmisiä menettäisi työpaikkansa.

– Näissä asioissa leikitään tulella, Van der Bellen sanoo viitaten vastustajaleiriin. Hän lukee suurimman osan puheestaan paperista, eikä pysty hurmaamaan yleisöään. Sen sijaan mies on älykkö, jonka argumentointi vetoaa enemmän kuulijoiden päähän kuin sydämeen.

Poliitikkojen vaihtoviikot

Itävallassa on meneillään politiikan vaihtoviikot. Tiistaina maa sai uuden liittokanslerin Christian Kernin, joka on sosialidemokraatti. Hän seuraa tehtävässä toista demaria Werner Faymannia, joka erosi huonojen kannatuslukujen seurauksena.

Faymann suhtautui viime vuonna hyvin avoimesti Itävaltaan tulleisiin turvapaikkahakijoiden, mutta muutti talvella linjansa täysin. Maahanmuuttokriittisten mielestä Faymannin takinkäännös teki hänestä epäuskottavan, turvapaikkahakijoihin myönteisesti suhtautuvien mielestä taas Faymann oli petturi. Sen takia äänet satoivat presidentinvaaleissa vihreiden ja oikeistopopulistien laareihin.

– 80 prosenttia äänestäjistä on pettyneitä tai nykypolitiikka ärsyttää heitä, valtiotieteen professori Peter Filzmaier sanoo Ylen haastattelussa. Tämä on kaikkein korkein mittaustulos. Professorin mukaan pettyneet ihmiset äänestävät Van der Belleniä, kun taas ärtyneet henkilöt äänestävät Hoferia.

Filzmaier sanoo, että pakolaisasia on vain osasyy ärtymykseen. Suurempi syy on taloussyyt ja sosiaaliset pelot.

– Niitä ovat paheneva työllisyystilanne, lasten huonot tulevaisuudennäkymät, koulutuksen taso ja terveyspalveluiden sosiaalietuuksia, Filzmaier sanoo.

Vauraassa Itävallassa työttömyys askarruttaa

Itävalta oli pitkään hyvin vauras ja sen työttömyysaste oli pieni. Nyt Itävallan työttömyysaste on noussut 5,8 prosenttiin, kun EU-maiden keskiarvo on 8,8 prosenttia. Itävallan mittakaavassa työttömyys on kuitenkin korkea ja talouskasvu on ollut hidas.

Professori ei uskalla ennustaa vaalitulosta. Mielipidemittaukset olivat epäluotettavia ensimmäisellä vaalikierroksella. Vaali voi mennä hyvin tasaiseksi ja tulos saattaa selvitä vasta maanantaina, jolloin ennakkoäänet lasketaan.

Historialliset vaalit

Sunnuntain presidentinvaalit ovat historialliset – kävi miten tahansa. Hofer olisi ensimmäinen demokraattisesti valittu oikeistopopulistinen valtiopäämies Länsi-Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Van der Bellen taas olisi kaikkien aikojen ensimmäinen vihreä valtiopäämies. Itävallan presidentillä ei ole paljon valtaa, mutta symboliarvoa kyllä. Sen takia Itävallan presidentinvaalit ovat saaneet enemmän kansainvälistä huomiota kuin koskaan aikaisemmin.