Valvomatta jääneet jääkaapit houkuttelevat vieraita Kanadan tyhjään palokaupunkiin

Kanadassa ruokaa etsivät mustakarhut ovat löytäneet tiensä autioituneeseen Fort McMurrayn kaupunkiin Albertan metsäpaloalueella. Viranomaiset jahtaavat uusia asukkaita, jotta vanhat voisivat palata turvallisesti kotiin.

Ulkomaat
Mies kävelee palossa tuohoutuneella asuinalueella.
Balcon Hillsin asuinalue on tuohoutunut Fort McMurrayn palossa.EPA / Albertan osavaltion kuvaa / Chirs Swartz

Metsäpalon jalkoihin jääneen Fort McMurrayn asukkaat saavat olla varuillaan, kun he ensi kuussa pääsevät palaamaan koteihinsa. Viranomaisten mukaan evakuoitu kaupunki ja sen vartiotta jääneet ruokavarannot ovat houkutelleet mustakarhut esiin metsistä.

– Ne voivat haistaa ruuan kilometrien päästä ja palaavat hyväksi havaitsemiinsa paikkoihin, Albertan metsästys- ja kalastusviraston tiedottaja Brendan Cox kertoi.

Viranomaiset partiovat kaupungissa etsien karhuja ja asettavat ansoja ruokavarkaiden löytämiseksi.

Neljä karhua saatu kiinni

Tyhjäksi jäänyt, noin 90 000 asukkaan kaupunki roska-astioineen ja jääkaappeineen on kokemusten mukaan karhuille houkutteleva kohde. Vastaava tilanne koettiin vuonna 2011, kun samassa osavaltiossa sijaitsevan Slave Laken palon jälkeen kaupungissa ammuttiin 40 karhua.

Albertan osavaltiossa arvellaan olevan noin 40 000 karhua. Ne ovat heränneet talviunilta ja monet niistä etsivät kuumeisesti ruokaa.

Viranomaiset ovat tähän mennessä ottaneet kiinni neljä. Yksi karhu löytyi kaivelemasta hotellin roskalaatikoita. Kaksi karhuista on palautettu luontoon ja kaksi lopetettiin.

– Karhun lopettaminen on viranomaisillekin epämiellyttävä tehtävä, Cox sanoi.

Palossa tuhoutunut Fort McMurray.
Useat Fort McMurrayn kaupunginosat kärsivät pahoja tuhoja, kun palo pyyhkäisi kaupungin yli. EPA / Albertan osavaltion kuvaa / Chirs Swartz

Viileä sää auttaa palokuntaa

Kanadassa viilennyt sää on auttanut massiivisia metsäpaloja vastaan taistelevia palomiehiä. Toista päivää jatkunut heikko sade ja oikea tuulensuunta helpottivat sammutustöitä ja pitivät tulen poissa Albertan osavaltion öljyalueilta.

Tuli on ehtinyt jo tuhota yli 500 000 hehtaarin alueen ja pienentänyt maan öljyntuotantoa noin miljoonalla barreilla päivässä.

Palon arvioidaan olevan Kanadan historian kallein luonnon katastrofi. Sen tuhojen kustannuksiksi on arvioitu yli 6 miljardia euroa.

Lähteet: Reuters