1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naton valmiusosaston laivoja Helsingissä – mukana ohjusfregatti Espanjasta

HMS Iron Duke on brittilaivaston kuuluisimpia nimiä. Yleisö pääsee laivoihin tutustumaan viikonloppuna.

Britannian laivaston fregatti Iron Duke Hernesaaren satamassa. Kuva: Yle

Helsingissä vierailee kaksi sotilasliitto Naton pysyvän laivasto-osaston fregattia. Toinen on espanjalainen ESPS Alvaro de Bazan ja toinen brittiliäinen HMS Iron Duke.

Alukset kuuluvat toiseen Naton kahdesta pysyvästä laivasto-osastosta (SNMG), jotka ovat valmiita käytettäväksi missä vain tarpeen vaatiessa. Osastoihin kuuluu aluksia eri jäsenmaista.

Nato on lähettänyt Itämerelle vahvistuksia turvatakseen Venäjän uhasta hermostuneita jäsenmaitaan Baltiassa. Muun muassa Britannian laivasto on alkuvuodesta lisännyt osuuttaan Naton valmiusosastoissa. Itämerelle Britannian laivasto on lähettänyt fregatin ja kolme miinanraivaajaa.

Ohjustentorjuntavalmius

Espanjalainen fregatti Alvaro de Bazan on varustettu Aegis-ohjustentorjuntajärjestelmällä, ja se pystyy tarvittaessa toimimaan osana Yhdysvaltain Eurooppaan rakentamaa ohjuspuolustusta. Venäjä on protestoinut ohjuskilpeä vastaan.

Brittiläinen fregatti Iron Duke on puolestaan varustettu "tavanomaiseen" merisodankäyntiin, johon kykenee tietenkin myös espanjalaisalus. Kummankin laivan varustukseen kuuluu muun muassa helikopteri.

Seahawk-helikopteri espanjalaisen fregatin kannella. Helikopteria voidaan käyttää esimerkiksi tiedusteluun tai sukellusveneentorjuntaan. Kuva: Yle

Fregatti Iron Duke on otettu käyttöön 1990-luvulla, mutta samanniminen taistelulaiva palveli Britannian laivastossa ensimmäisessä maailmansodassa. Silloinen Iron Duke osallistui esimerkiksi Skagerrakin meritaisteluun Saksan laivastoa vastaan.

Harjoituksia Itämerellä

Naton fregatit vierailivat ennen Helsinkiä Tallinnassa ja muissa Baltian maiden satamissa. Toinen Naton pysyvistä laivasto-osastoista, SNMG 1 on toiminut ja harjoitellut Itämerellä maaliskuulta saakka.

Espanjalaisen ohjusfregatin Alvaro de Bazan komentosilta. Kuva: Yle

Naton molemmat pysyvät laivasto-osastot ovat ilmeisesti mukana myös tämän vuoden Baltops-merisotaharjoituksessa. Harjoitus alkaa Suomenlahdelta kesäkuun 3. päivä ja päättyy Puolan rannikolle kaksi viikkoa myöhemmin.

Helsingissä laivastovieraat ovat Hernesaaren laiturissa. Yleisö pääsee tutustumaan aluksille vielä tänään kello 15–17 ja sunnuntaina kello 11–13 ja 15–17.