1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurssit

Maanpuolustusharrastus vahvassa nosteessa

Maanpuolustuskoulutusyhdistys on joutunut karsimaan vapaaehtoisia tulijoita vuoden suurimpaan harjoitukseen Pohjois-Pohjanmaalla. Tänä viikonloppuna vastaaviin harjoituksiin eri puolilla Suomea osallistuu 2500 henkilöä.

kurssit
Partion käskytys-, kiinniotto-, ja raudoitusharjoitusta Hiukka 2016-harjoituksessa Oulussa.
Partion käskytys-, kiinniotto-, ja raudoitusharjoitusta Hiukka 2016-harjoituksessa Oulussa.Arto Veräjänkorva / Yle

Vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen on nykyisin suorastaan tunkua.

Oulun Hiukkavaaraan harjoitukseenkin vapaaehtoisia jouduttiin karsimaan, kertoo harjoituksen johtaja, yliluutnantti Visa Björn. Siviilissä hän työskentelee pienessä ICT-alan yrityksessä.

– Maakuntakomppaniaan tarvitaan hyvää porukkaa koko ajan lisää. Tässä harjoituksessa jouduttiin kuitenkin jättämään jonkun verran porukkaa ulkopuolelle, Björn kertoo

300 henkilöä käsittävän HIUKKA 2016 –harjoituksen painopisteenä on paikallispataljoonan ja maakuntakomppanian sotilaallinen suorituskyky. Naistaistelijoita harjoituksessa on tusinan verran, lisäksi naisia osallistuu Oulun sotilaskotiyhdistyksen kanttiinin ja kanttiinikurssin pyörittämiseen.

Kurssin sisältö ratkaisi

Kersantti Emilia Nordqvist

Kersantti Emilia Nordqvist saapui Oulun harjoitukseen Satakunnasta. Hän halusi syventää osaamistaan taisteluensiavussa.

– Kurssin sisältö ratkaisi. Olen osallistunut kerran aikaisemminkin vastaavaan harjoitukseen, jääkäri-raivaajan peruskoulutuksen varusmiehenä saanut Nordqvist kertoo.

Maanpuolustusharrastus entistä laajempaa

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) vetäjäksi siirtynyt prikaatikenraali evp.Pertti Laatikainen seuraa viikonlopun mittaista harjoitusta Oulussa tyytyväisenä. Viime aikoina kursilaisia ei ole enää tarvinnut houkutella mukaan.

MPK koulutti viime vuonna Pohjois-Pohjanmaalla yli 200 kurssilla noin 4000 henkilöä. Laatikainen kertoo, että eri puolilla Suomea tänäkin viikonloppuna erilaisiin MPK:n kursseihin osallistuu noin 2500 henkilöä.

– Iso osa kurssilaisista tulee MPK:n harjoituksiin aivan omalla kustannuksellaan. Näihin puolustusvoimien tilaamiin harjoituksiin sisältyy kuitenkin ruuat ja pieni kurssikorvaus, Laatikainen selvittää.

Uusi taistelutapa paikallisjoukoissakin

Sotilaalliseen vapaaehtoiskoulutukseen liittyy puolustusvoimien uuden taistelutavan soveltaminen paikallispataljoonan ja maakuntakomppanian toimintaan.

Kovillehan pojat joutuu, mutta siitähän ne tykkää

Harjoitusten sisältöä ovat esimerkiksi taistelu- ja ammuntakoulutus sekä johtajakoulutus. Hiukkavaarassa harjoitellaan myös muonitusta ja muun muassa tiedustelutoimintaa. Ensi kertaa ohjelmassa on myös sotilaskodin kanttiinikurssi.

Uudet opit näytäisivät tarkoittavan entistä enemmän liikettä ja tulivoimaa. HIUKKA 2016 –harjoituksen johtaja, yliluutnantti Visa Björn katsoo, että etenkin liikkuvuus aiheuttaa haasteita viestintään.

– Tiedon täytyy kulkea ryhmän ja partion välillä ja siitä ylöspäinkin. Tässä viilataan, kuinka pienestä joukosta saadaan tehot irti, Björn toteaa.

– Kyllä täällä pyritään laittamaan porukat niin koville kuin ikinä pystytään. Kovillehan ne joutuu, mutta siitähän ne tykkää.Näitten vapaaehtoisten motivaatio harjoitella on tosi korkea.

Lue seuraavaksi