Carl Haglund: Suomen tulisi olla Naton jäsen

RKP:n puheenjohtaja ei tiedä vielä jatkostaan politiikassa, mutta ei poissulje mitään. Entinen puolustusministeri kannattaa karensseja julkiselta sektorilta yksityiselle siirryttäessä, mutta ei näe kansanedustajien hallituspaikkoja yrityksissä ongelmallisina.

Carl Haglund Kuva: Yle

RKP:n puheenjohtajuudesta luopuva Carl Haglund ei ole tehnyt lopullista päätöstä jatkostaan politiikassa. Kansanedustajakautensa loppuun saakka istuva Haglund ei sulje pois tulevia eduskunta-, presidentti- tai europarlamenttivaaleja, mutta päätöstä ”ei onneksi nyt tarvitse tehdä”.

– Presidentinvaaleihin on kova paine lähteä puolueen puolesta, mutta en itse ehkä koe sitä kovin luontevaksi tällä hetkellä. […] Lievä ehkä, TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Haglund sanoi.

Haglund toisti maaliskuiset näkemyksensä politiikan nykytilasta Suomessa ja kokee edelleen, ettei asioista kyetä tällä hetkellä päättämään yhdessä. Entisen puolustusministerin mukaan syitä ovat mm. luottamuspula puolueiden kesken sekä työmarkkinoilla. Keskeisimpänä ongelmana Haglund näkee kuitenkin liian halvan lainan.

– On saatu vähän liian halpaa lainaa helposti ja se ei ole pakottanut päätöksiin – on voitu lykätä asioita hamaan tulevaisuuteen.

Kansanedustajien hallituspaikat yrityksissä hyvä asia

Reilu viikko sitten keskustelu poliitikkojen ja valtion virkamiesten siirtymisestä yksityiselle sektorille sekä lobbauksen pariin leimahti uudelleen, kun Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) ilmoitti siirtyvänsä Suomen Terveystalo Oy:n liiketoimintajohtajaksi.

Valtiovarainministeriössä ollaan valmistelemassa lakia valtion virkamiesten karensseista. Lailla halutaan rajoittaa siirtymistä tilanteissa, joissa virkamies voisi hyödyntää virkasuhteessaan saamiaan tietoja. Haglund kannattaa ajatusta karensseista.

Jos Ruotsi päättäisi liittyä Natoon ja me jäisimme ulkopuolelle, niin se olisi Suomen kannalta hyvin, hyvin vaikea paikka

Carl Haglund

– Elän siinä käsityksessä, että hallitukselta on tulossa jonkin tyyppinen lainsäädäntö ja pidän sitä oikein hyvänä.

Carl Haglund on itse istunut viestintätoimisto Milttonin hallituksessa viime syyskuusta lähtien. Parhaillaan Suomelle Jas Gripen –hävittäjiä kauppaava ruotsalainen Saab on palkannut Milttonin hoitamaan viestintäänsä. Entinen puolustusministeri sanoo, ettei hänellä ole minkäänlaista asemaa hävittäjäkaupoissa, eikä tiennyt koko kytköksestä.

– En mitenkään osallistu Milttonin jokapäiväiseen toimintaan ja itse asiassa luin lehdestä, että näin on.

Haglund huomautti selvittäneensä, että yli sadalla kansanedustajalla on ollut jotain hallituspaikkoja. Hänen mielestään tämä on ”oikein hyvä” asia, sillä kosketuspinta yksityiseen tai kolmanteen sektoriin tuo laaja-alaisuutta.

– Jos kansanedustajat tuntevat vain sen oman sektorinsa – kansanedustuslaitoksen – niin se on aika kapea-alaista.

Nato-jäsenyys luonnollinen ratkaisu

Ulkopolitiikan saralla Haglund näkee hyvänä Suomen ja Yhdysvaltain lähentymisen. Niinistön tuoretta vierailua Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman luona yhdessä muiden Pohjoismaiden päämiesten kanssa hän piti merkittävänä. Pohjoismainen yhteistyö ja etenkin Ruotsin liikkeet myös Naton suhteen ovat Haglundin mukaan tärkeitä tulevaisuudessa.

– Jos Ruotsi päättäisi liittyä Natoon ja me jäisimme ulkopuolelle, niin se olisi Suomen kannalta hyvin, hyvin vaikea paikka.

Haglundin mukaan päätöksiä ei kannata tehdä yksin, mutta kertoo kannattavansa Nato-jäsenyyttä joka tapauksessa.

– Olen muutenkin sitä mieltä henkilökohtaisesti että Suomen tulisi tulevaisuudessa olla Naton jäsen. Se ei ole itseisarvo, mutta luonnollinen ja hyvä ratkaisu.