1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Malesialaiskoneen turman uhrien omaiset vaativat Putinilta miljoonakorvauksia

Australialainen lakitoimisto vaatii Venäjältä ja presidentti Vladimir Putinilta korvauksia parin vuoden takaisessa lentoturmassa kuolleiden omaisille. Haasteen takana on 33 omaista.

Sadat ihmiset osallistuivat alasammutun malesialaiskoneen muistomarssille Maastrichtissa, Hollannissa 31. heinäkuuta 2014. Kuva: Marcel Van Hoorn / EPA

Toissa vuonna Ukrainan yllä alas ammutussa malesialaiskoneessa olleiden matkustajien omaiset ovat nostaneet kanteen Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia vastaan. Asian on pannut vireille australialainen lakitoimisto.

Omaiset vaativat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa kymmenen miljoonan dollarin korvauksia jokaista uhria kohden.

Asiasta lauantaina raportoineiden australialaismedioiden mukaan haasteen takana on 33 omaista. Heidän joukossaan on australialaisia, malesialaisia ja uusiseelantilaisia.

Heinäkuussa 2014 Ukrainan yllä alas ammutussa koneessa oli 298 matkustajaa. Heistä 28 oli australialaisia.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut kone ammuttiin hollantilaistutkijoiden arvioiden mukaan venäläisvalmisteisella BUK-ohjuksella. Venäjä ja Ukraina ovat kiistelleet siitä, kuka ohjuksen ampui.

Kone syöksyi pellolle Luhanskin ja Donetskin kaupunkien välissä. Alueella käytiin tuolloin kiivaita taisteluja kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä.