Taliban-johtaja Mansour "todennäköisesti kuollut" Yhdysvaltojen lennokki-iskussa

Yhdysvaltalaisen tiedustelulähteen mukaan mullah Akhtar Mansour todennäköisesti kuoli iskussa Afganistanin ja Pakistanin rajaseudulla lauantaina.

Ulkomaat
mullah Akhtar Muhammad Mansour.
Mullah Akhtar Muhammad MansourEPA

Yhdysvallat on suorittanut Afganistanin ja Pakistanin rajaseudulla lennokki-iskun, jonka kohteena oli ääri-islamistisen Taliban-liikkeen johtaja mullah Akhtar Mansour, kertoo Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon.

Yhdysvaltalaisen tiedustelulähteen mukaan Mansour ja toinen taistelija todennäköisesti kuolivat iskussa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Lähteen mukaan useat Yhdysvaltojen lennokit iskivät, kun miehet matkustivat ajoneuvossa Pakistanin syrjäseudulla lähellä Afganistanin rajaa. Presidentti Barack Obama oli hyväksynyt iskun, lähteet kertovat uutistoimistoille.

Mansourin mahdollista kuolemaa ei ole virallisesti vahvistettu. Pentagon sanoo, että ilmaiskun tuloksia selvitetään yhä.

Valittiin Talibanin johtoon viime kesänä

Taliban kertoi Mansourin valinnasta järjestön uudeksi johtajaksi heinäkuussa 2015 sen jälkeen, kun järjestö oli vahvistanut hänen edeltäjänsä mullah Omarin kuolleen yli kaksi vuotta aiemmin.

Pentagonin mukaan mullah Akhtar Mansour on ollut aktiivisesti mukana suunnittelemassa hyökkäyksiä pääkaupunki Kabuliin ja muualle Afganistaniin. Pentagonin tiedottaja sanoi Mansourin olleen "este rauhalle ja sovinnonteolle" Talibanin ja Afganistanin hallituksen välillä.

Lähteet: AFP, Reuters