Nigeriassa iloitaan – Boko Haramin piinaama Amina tapasi presidentin

Nigeriassa riemuitaan kahden Boko Haramin vankina olleen tytön löytymisestä. Vapautuminen antaa toivoa myös heidän kohtalotovereidensa vapautumisesta. Ylen Lagosista tavoittama, Boko Haramia seuraava nigerialaistoimittaja arvioi, että terroristijärjestön voima on Nigerian puolella heikentynyt.

Ulkomaat
Amina Ali Nkeki
Amina Ali Nkeki on esiintynyt julkisuudessa vapautumisensa jälkeen vain kerran. Hänen perheensä toivoo Aminalle toipumisrauhaa yli kaksi vuotta kestäneen vankeuden jälkeen. Stringer / EPA

19-vuotiaan Amina Nkekin elämän onnellisin päivä oli toukokuun seitsemästoista, tiistai. Amina löydettiin Boko Haramin toiminta-alueelta Sambisan metsästä Pohjois-Nigeriassa. Hän on ensimmäinen niistä koulutytöistä, jotka vietiin vankeuteen koulun asuntolasta Chibokista vuoden 2014 marraskuussa.

– Aminan löytyminen oli koko Nigeriassa riemu-uutinen. Aminan perhe, Bring Back Our Girls -järjestö ja kaikki täällä iloitsevat. Amina tapasi heti vapauduttuaan presidentti Muhammadu Buharin, joka lupasi huolehtia hänen ja hänen vauvansa sekä hänen kohtalotovereidensa koulutuksesta, selvittää nigerialaistoimittaja Kingsley Igwe. Lagosissa asuva tv-toimittaja on matkustanut Boko Haramin toiminta-alueella Maidugurissa usean vuoden ajan.

Kestääkö Amina julkisuuden riepottelua?

Kingsley Igwe kertoo, että Amina on ollut rauhassa julkisuudelta heti hänen vapautumistaan seuranneen ja edelleen jatkuvan mediamylläkän jälkeen. Hänestä on otettu valokuvia heti löytymisen jälkeen.

– Amina ei ole antanut tv-haastatteluja. Kuvissa hän oli väsynyt ja piinatun oloinen, eikä ihme. Nyt hänen pitäisi saada levätä ja toipua pitkällisestä hyäksikäytöstä häiriöttä.

Nigerian tiedotusvälineissä keskustellaan jo siitä, yrittääkö hallitus tehdä pelastuneesta tytöstä oman menestyksensä mannekiinin ja politisoida hänen kohtalonsa. Viranomaisia varoitellaan alistamasta kovia kokenutta tyttöä julkisuusrumbaan. Samalla neitosen ylle on jo soviteltu Malalan viittaa. Talibanin haavoittama pakistanilainen koululainen on noussut kansainväliseksi kuuluisuudeksi tyttöjen oikeuksien puolestapuhujaksi ja saanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Kuusi tyttöä kuollut vankeudessa

Aminan kuvaus vankeusajastaan on hyytävää.

– Tyttlöjä pieksettiin ja kidutettiin. Jos miesjoukko lähti taisteluihin, vangit jätettiin oman onnensa nojaan päiviksi ilman ruokaa ja vettä. Jos kieltäytyi avioliitosta, se merkitsi kuolemaa. Myös pakenemisyritys merkitsi hengenmenoa. Ainakin kuusi tyttöä on ehtinyt kuolla vankeudessa, kertoo Kingsley Igwe.

Vielä vankeina olevat tytöt ovat tiettävästi vankeina eri paikoissa. Ryhmä ei ole enää yhdessä. Myös toinen, tiettävästi myös Boko Haramin sieppaama tyttö on päässyt vapaaksi tällä viikolla. Hänet siepattiin kotikylästään kymmenien muiden kanssa erillisessä hyökkäyksessä. Tytön sanotaan käyneen samaa koulua Aminan kanssa Chibokissa.

Aminan "aviomies" katosi julkisuudesta

Nigerian armeijan tukena Chibokin tyttöjä etsivät vapaaehtoiset löysivät Aminan, vauvan ja hänen seurassaan olleen nuoren miehen kuljeskelemasta metsästä. Mies esittäytyi Boko Haramin paikalliskomentajaksi, mutta kertoi myös paenneensa kovaa kuria.

– Löydettäessä Amina toisteli, että mies on hänen puolisonsa. Heidän suhteensa on kuitenkin epäselvä. Avioliitossa voi olla kyse pakottamisesta. Kun heidät on erotettu toisistaan, Aminan kertomus saattaa muuttua, kertoo Kingsley Igwe.

Juliste jossa on kymmenien miehien kuvia.
Etsintäkuulutusjulisteet muistuttavat Boko Haramin uhasta Nigerian kaupallisen keskuksen Lagosin katukuvassa. Järjestö ei ole neljään vuoteen tehnyt iskuja suurkaupungeissa. Julisteessa keskellä ryhmän johtaja Abubakar Shekau.Erja Tuomaala / Yle

Nigerialaistoimittajan mukaan myös aviomiehen kohtalo on herättänyt Nigeriassa kiivasta keskustelua. Erityisesti tyttöjen vapautumista vaativat järjestöt ovat vaatineet miehen pikaista tuomitsemista. Kingsley Igwe pitää merkillepantavana, että nuorukainen on hävinnyt otsikosta kokonaan perjantaina.

– Kukaan ei puhu hänestä enää mitään, kukaan ei edes mainitse häntä.

Boko Haram on vaiti - merkki heikkenemisestä?

Tavallisesti aktiivisesti propagoiva Boko Haram ei ole kommentoinut Aminan löytymistä toistaiseksi millään tavoin. Nigerialaisjournalisti pitää vaitonaisuutta yhtenä merkkinä järjestön heikkenemisestä. Muitakin mahdollisesta hajaantumisesta kertovia piirteitä on nähtävillä.

– Armeija on tehostanut etsintöjään ja verkoston huolto- ja asereittejä on katkottu. Useat Boko Haramin jäsenet ovat karanneet ja luopuneet aseistaan. Boko Haramilla ei ole enää pysyvää tukikohtaa.

Nigerian puolella järjestö näyttää siis joutuneen ahtaalle. Toisaalta paine ajaa asemiehiä naapurimaihin Nigeriin ja Tsadiin. Yli kestokyvyn kansoitetuilla pakolaisleireillä eletään kurjissa oloissa rajan molemmilla puolilla. Ja samaan aikaan, Aminan luokkatovereiden ja useissa muissa hyökkäyksissä siepattujen tyttöjen piina jatkuu.

Lehti: Britannia kouluttaa sotilaita ihmisoikeuksia loukkaavissa maissa