Lehti: Britannia kouluttaa sotilaita ihmisoikeuksia loukkaavissa maissa

Ulkomaat
maavoimien sotilaita maastossa
Zurab Kurtsikidze / EPA

Brittilehti The Independent (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut listan maista, jotka saavat Britannialta sotilaallista tukea huolimatta maassa rehottavista ihmisoikeusloukkauksista.

Britannian viranomaisten mukaan maailmassa oli viime vuonna 30 maata, joissa tapahtui vakavia ihmisoikeusrikoksia. Niiden laatu vaihteli kansalaisten oikeuksien nujertamisesta aseellisten konfliktien yhteydessä tapahtuvaan seksuaaliseen väkivaltaan.

Lehden Britannian puolustusministeriöstä kokoamista tiedoista ilmenee, että maa kouluttaa kuudentoista edellä mainitun maan sotilaita. Maat ovat Afganistan, Bahrain, Bangladesh, Burma, Burundi, Kiina, Kolumbia, Egypti, Irak, Libya, Pakistan, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Jemen ja Zimbabwe.

Lisäksi sotilaallista apua annetaan myös mm. Omanille ja Nigerialle, jotka eivät ole pahimpien ihmisoikeusrikkojen listalla.

Esimerkkejä vakavista rikoksista

Britannian hallitus ilmoitti muutama päivä sitten laajentavansa Omanille annettavaa koulutusapua. Ihmisoikeusjärjestö Amensty International on jo kauan raportoinut Omanin ihmisoikeusongelmista.

Maassa tapahtuu summittaisia pidätyksiä, vangitut viedään salaisiin vankiloihin ja heitä mm. pidetään erityksissä, hakataan, huputetaan, alistetaan äärimmäisille lämpötiloille ja nöyryytetään, Amnesty kertoo.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoo, että "Oman on ystävämme", ja että Britannia "aikoo tehdä yhä tiiviimpää sotilaallista, terrorismin-vastaista ja tiedusteluyhteistyötä, jotta vakautta horjuttavat uhkat poistetaan". Britannia suunnittelee myös oman koulutuslaitoksen perustamista Omaniin.

Britannia tukee myös Nigeriaa, jonka sotilasjohto tulisi Amnestyn mielestä asettaa oikeuteen sotarikoksista syytettyinä. Amnestyn mukaan Nigerian sotilaat ovat surmanneet 8 000 ihmistä Boko Haram -terrorijärjestön vastaisissa toimissa. Sotilaat ovat Amnestyn mukaan syyllistyneet murhiin, tukehduttamisiin, nälkiinnyttämisiin ja kidutukseen.

Maaliskuussa The Independent raportoi brittikommandoista, jotka kouluttavat Bahrainin asevoimien sotilaita käyttämään tarkkuuskivääreitä. Koulutusta annettiin, vaikka vuonna 2011 samaisia aseita käytettiin demokratiaa vaativien mielenosoittajien ampumiseen.

Britannian puolustusministeriö puolustautuu sanoen, että sotilaallinen apu annetaan hallituksen ohjeiden mukaisesti. Jos väärinkäytöksiä ilmenee, niihin puututaan heti, ministeriö vakuuttaa.

Lähteet: Yle