Turkin uusi pääministeri Binali Yıldırım lakaisee maata presidentin kainaloon

Turkkia hallitseva AK-puolue on nimittänyt tänään sunnuntaina uuden puoluejohtajan. Tehtävään, ja sen myötä pääministeriksi nouseva Binali Yıldırım vaati puoluekokouksessa pitämässään puheessa presidentin aseman vahvistamista.

Ulkomaat
Turkin liikenneministeri Binali Yıldırım ja hänen vaimonsa tervehtivät tukijoitaan AKP-puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa  22.5.2016.
Turkin liikenneministeri Binali Yıldırım ja hänen vaimonsa tervehtivät tukijoitaan AKP-puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa.STR / EPA

Turkin pääministeriksi nousevan Binali Yıldırımin ei tarvinnut jännittää tänään sunnuntaina AK-puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa. Hänet oli torstaina nimetty ainoaksi ehdokkaaksi puolueen puheenjohtajaksi. Se tarkoittaa Turkissa myös pääministerin paikkaa.

Puoluekokouksessa pitämässään puheessa Yıldırım painotti presidenttijohtoisen järjestelmän etuja.

– Turkki tarvitsee uuden perustuslain, joka antaisi presidentille lisää valtaa, Yıldırım sanoi.

AKP on jo pitkään vaatinut perustuslain muuttamista. Yıldırım sanoi asettavansa presidentin valta-aseman vahvistamisen asialistansa kärkeen.

Presidentin uskollinen tukija

Yıldırımin on sanottu istuvan tiukasti presidentti Recep Tayyip Erdoganin kainalossa – toisin kuin entisen pääministerin ja puoluejohtajan Ahmet Davutoğlun, joka erosi tehtävistään kuun alussa. Eron taustalla olivat pitkään jatkuneet erimielisyydet Erdoğanin kanssa. Yıldırımin odotetaan myötäilevän Erdoğanin politiikkaa edeltäjäänsä kuuliaisemmin.

Yıldırım nousee hallituksen johtoon liikenneministerin paikalta. Kannattajat kiittelevät häntä maan infrastruktuurin kehityksestä ja sen mahdollistamasta talouskasvusta.

Kriitikot ovat syyttäneet häntä korruptiosta. Yıldırım on kiistänyt syytteet.

"EU:n selkeytettävä politiikkaansa"

Yıldırım otti ennen valintansa virallistamista pitämässään puheessa kantaa myös EU-suhteisiin.

– EU:n on tehtävä loppu epämääräiselle politiikalleen liittyen pakolaiskriisiin ja Turkin jäsenyysneuvotteluihin. Turkin pitää saada tietää, mitä EU ajattelee, Yıldırım sanoi.

Hän vakuutti, että Turkki tulee parantamaan ihmisoikeuksia ja demokratiakehitystä, tuli siitä EU-jäsen tai ei.

Keskustelut pakolaiskriisistä ja mahdollisesta EU-jäsenyydestä jatkunevat huomenna maanantaina, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel matkustaa Turkkiin.

Lähteet: AP, Reuters