Vihreiden Pekka Haavisto: Nykytehtävät saattavat mennä presidenttiehdokkuuden edelle

Vihreiden Pekka Haavisto pitää hyvänä, että puolueet asettavat ehdokkaansa ennen tietoa nykypresidentin Sauli Niinistön (Kok.) jatkoaikeista.

politiikka
Pekka Haavisto Vihreiden puoluekokouksessa.
Pekka Haavisto sunnuntaina Lahden Sibelius-talossa.Yle

Vihreiden viime vaalien presidenttiehdokas, kansanedustaja Pekka Haavisto osallistui sunnuntaina vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestämään turvallisuuspoliittiseen seminaariin. Tilaisuus pidettiin puoluekokouksen yhteydessä Lahden Sibelius-talossa.

Puheenjohtaja Ville Niinistö paljasti lauantaina, että Pekka Haavistoa on jo alustavasti kysytty presidenttiehdokkaksi. Niinistö itse toivoo, että Haavisto suostuisi ehdokkaaksi.

Haaviston mukaan keskusteluja hänen ehdokkuudestaan on käyty pitkin kevättä. Nyt aikataulu näyttää siltä, että Vihreät päättävät ehdokkaastaan joulukuussa.

Mieluisa rauhanvälitystyö jatkuu 

Haavisto ei halua listata ehdokkuuden puolesta puhuvia plussia ja vastaan olevia miinuksia, mutta muistuttaa, että ehdokkaan elämään ei juuri muuta mahdu.

– Ehdokkuus on niin määrittävä asia, että sen jälkeen kaikki tekemiset peilautuvat vain sen kautta. Teitpä mitä tahansa, niin se nähdään aina vain presidenttiehdokkaan tekemisenä, Haavisto kuvailee kokemuksiaan.

Ja Haavistosta näkee Lahden Sibelius-talon kokoushuoneessa, että hän ei ole lainkaan varma, haluaako vaihtaa tämänhetkiset kansanedustajan ja ulkoministerin erityisedustajan tehtävät presidenttiehdokkuuteen.

– Koen työni nyt hyvin mielekkääksi. Kansanedustajan tehtävien lisäksi teen paljon töitä ulkoministeri Timo Soinin (ps.) erityisedustajana, ja vaikka perussuomalaisten ja vihreiden välit ovat mitkä ovat, niin meidän yhteistyömme Soinin kanssa toimii erittäin hyvin, Haavisto naurahtaa.

Soini nimitti Haaviston erityisedustajakseen viime elokuussa. Haaviston tehtävät liittyvät alueelliseen rauhanvälitykseen ja painopistealueena on Afrikka. Tehtävä on palkaton ja Haavisto tekee sitä kansanedustajan työnsä rinnalla. Haavisto on toiminut samanalaisissa tehtävissä myös Erkki Tuomiojan (sd.) ja Alexander Stubbin (kok.) ulkoministerikausilla.

Parhaillaan Haaviston rauhanvälitystehtävät liittyvät Afrikan sarveen ja Eritreaan. Välityskokouksia ja matkoja on sovittuna jo ainakin kesäkuukausille.

Ehdokkaat nimettävä ennen Niinistön ilmoitusta

Pekka Haavisto pitää hyvänä, että puolueet ratkaisevat oman ehdokkaan asettamisen ja ehdokkaan nimen jo ennen tietoa nykyisen presidentin jatkoaikeista. Sauli Niinistö kertoo kantansa toiselle kaudelle pyrkimiseen tammikuussa eli vuotta ennen seuraavia presidentinvaaleja.

– Minusta se pitää ehdokkuuden jotenkin kirkkaampana, että se on puolueen oma tahto ja oma ehdokas eikä minkäälainen reagointi nykypresidentin mahdolliseen ehdokuuteen, Haavisto perusteli.

Toistaiseksi presidenttiehdokkaista varmana voi pitää vain keskustan Matti Vanhasta, jonka keskustan puoluekokous nimittää kesäkuussa virallisesti ehdokkaksi.

Omasta aikataulustaan Haavisto suostuu sanomaan vain sen, että hän kertonee päätöksestään vasta lähellä Vihreiden joulukuun puoluevaltuuston kokousta, jotta voi tehdä rauhassa muita töitä mahdollisimman pitkään.