1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi ymmärtää kiekkokansan riehaantumisen jos kulta tulee

Helsingin poliisi kertoo puuttuvansa tilanteeseen vasta, jos häiriökäyttämistä esiintyy tai ihmisten turvallisuus vaarantuu. Torijuhlista tutuksi tulleen Manta-patsaan vesiallas ei ole kuitenkaan uimiseen tarkoitettu, poliisi muistuttaa.

Jääkiekon maailmanmestaruutta juhlitaan Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Helsingin poliisi kertoo olevansa varautunut siihen, että mikäli Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa, ihmisiä on reippaasti enemmän liikenteessä kuin normaalina sunnuntai-iltana olisi.

– Voitto on tietenkin aina iloinen tapahtuma, ja on ymmärrettävää, että ihmiset riehaantuvat ja käyttäytyvät hieman normaalista poikkeavalla tavalla. Poliisi puuttuu asiaan, jos on tapahtumassa jotakin, jonka katsotaan vaarantavan ihmiset turvallisuutta, komisario Esa Pennanen sanoo.

Manta-patsaan vesiallas, joka on tullut tutuksi aiemmista torijuhlista, ei ole Pennasen mukaan uimiseen tarkoitettu, joten jos siellä aiotaan kastautua, henkilöt pyritään poliisin toimesta poistamaan.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että kaksi yksityishenkilöä suunnittelee perustavansa Kauppatorille finaalin ajaksi kaikille avoimen kisastudion. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri oli kertonut Twitterissä, että ihmiset voivat halutessaan itse laittaa kisakatsomon pystyyn keskustaan, kunhan asiasta ilmoitetaan etukäteen.

Helsingin poliisin mukaan kisakatsomon pystyttämistä varten pitää olla maanomistajan lupa, minkä tässä tapauksessa Sauri on ilmoitusta vastaan antanut. Lisäksi tarvitaan ilmoitus poliisille, jonka voi tehdä esimerkiksi sähköpostitse.

Kiekkovoiton osuessa kohdalle kansajuhlaa ei vietetä enää Kauppatorilla, vaan sitä vietetään maanantaina Helsingin Kaisaniemessä.

– Kaupunki on määrännyt paikan mahdolliselle juhlalle eli se ei ole meidän päätettävissämme. Kauppatorilla ei voida enää juhlia, se on ollut tiedossamme jo vuoden 2011 juhlista lähtien, sanoo Suomen jääkiekkoliiton viestintäjohtaja Henna Malmberg.

– Mäntymäen kentän ollessa poissa käytöstä Olympiastadionin remontin vuoksi, on kaupunki osoittanut juhlapaikaksi Kaisaniemen puiston.

Viime kerralla Kauppatorin kansanjuhlaan osallistui arviolta 100 000 ihmistä.