Suomalaisfanit voitonvarmoina Moskovassa: ”Punaisella torilla tavataan!”

Leijonia kannustavien suomalaisten joukko Moskovan Jääpalatsin kupeessa on harva, mutta voitontahtoinen. Viisumin puute estää suurimmalta osalta äkkilähdön Suomesta, mutta loppuotteluun on saapunut moni Pietarissa asuva suomalainen.

urheilu
Suomalaisia jääkiekkofaneja Moskovassa.
Venäläiset ovat taputelleet meitä selkään ja pitävät meitä pikkuveljinään, aamulla Moskovaan saapuneet Markku (kolmas vasemmalta) ja Kari (neljäs vasemmalta) hehkuttavat.Erkka Mikkonen / Yle

Iloinen suomalaisjoukko odottaa malttamattomana pelin alkua Jääpalatsin vieressä olevalla fanialueella.

Suomalaisfanit kehuvat kilvan tunnelmaa. Venäläiset ottavat solkenaan kuvia leijonapaitojen kanssa, eivätkä ajoittaiset sadekuurotkaan pilaa tunnelmaa.

– Finnairin aamulennolla toivotettiin suomalaisfanit tervetulleeksi ja venäläiset ovat taputelleet meitä selkään ja pitävät meitä pikkuveljinään, aamulla Moskovaan saapuneet Markku ja Kari hehkuttavat.

Kaverukset tekivät päätöksen Moskovaan lähdöstä vasta eilen illalla, sillä viisumiasiat olivat työn kautta kunnossa. Lippu finaaliin saatiin Jääpalatsin nurkalla päivystävältä myyjältä 160 euron kappalehintaan.

Suomen pudotettua Venäjän loppuottelusta monet venäläiset ovat yrittäneet päästä eroon lipuistaan kaupustelemalla niitä jäähallin edessä ja sosiaalisessa mediassa. Lippuja myydään selvästi alkuperäishintaa halvemmalla, mutta niiden aitoudesta ei ole takuita.

Jääpalatsin edessä olevasta virallisesta lippukassasta kerrotaan kolme tuntia ennen pelin alkua, että kaikkien hintakategorioiden lippuja on vielä jäljellä, mutta ne alkavat pian loppua.

Moskovassa asuvat Ulla Heinämäki ja Markku Löfqvist ovat saapuneet hallille katsomaan elämänsä ensimmäistä kertaa Leijonien peliä. Tunnelma ensikertalaisilla on upea, mutta hieman jännittynyt.

Suomalaisia jääkiekkofaneja Moskovassa.
Moskovassa asuvat Markku Löfqvist ja Ulla Heinämäki ovat saapuneet hallille katsomaan elämänsä ensimmäistä kertaa Leijonien peliä.Erkka Mikkonen / Yle

– Pelistä tulee erittäin tiukka ja Suomen voitto sinetöidään rangaistuslaukauksissa, Löfqvist arvelee.

Leijonien otteita on saapunut seuraamaan myös kymmeniä suomalaisfaneja Pietarista. Yksi heistä on Kai Hahl, joka hehkuttaa MM-kisojen suomalaishurmosta Pietarissa.

– Sen fiiliksen jälkeen tänne Moskovaankin oli ihan pakko tulla, Hahl kertoo ja sanoo lukeneensa samanlaisia kommentteja sosiaalisessa mediassa muilta Pietarin suomalaisilta.

Virallista Suomea Jääpalatsissa edustaa Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka saapui Moskovaan sunnuntaina.

Suomalaisfanit vannovat, että Leijonien kultaa juhlitaan läpi yön Kremlin kupeessa aivan Moskovan ydinkeskustassa.

– Punaisella torilla tavataan! suomalaisfanit tervehtivät toisiaan.

_Erkka Mikkonen, Moskova _