1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko Olli Alamäen titteli Suomen mukavin? Ollista tuli kunnan hyvinvointiluotsi

Reilu vuosi sitten pieni Taipalsaaren kunta etsi työn jatkajaa eläkkeelle siirtyvälle vapaa-aikasihteerilleen. Ei palkattu muodin mukaisesti hyvinvointikoordinaattoria tai projektipäällikköä. Titteliksi tuli hyvinvointiluotsi.

Kotimaan uutiset
Olli Alamäki
Yle Petri Kivimäki

Taipalsaaren kunnantalon pihaan kävelee mies, joka ei näytä kunnan virkamieheltä. Lenkkarit jalassa, housuina farkut, päällä huppari ja päässä tietysti lippis.

Kun Olli Alamäki reilu vuosi sitten vilkuili työpaikkailmoituksia, iski hänen silmäänsä Taipalsaaren kunnan ilmoitus: "Oletko etsimämme hyvinvointiluotsi?"

Kunnan pitkäaikainen vapaa-aikasihteeri oli jäämässä eläkkeelle. Kunta lähti etsimään vapaa-aikasihteerille työn jatkaa, mutta vähän uudesta näkökulmasta. Työnimenä oli hyvinvointiluotsi, mikä lopulta jäikin tulevan virkamiehen titteliksi.

– Minun mielestäni se on erinomainen titteli ja olen saanut siitä paljon hyvää palautetta, naurahtaa Olli Alamäki.

Silloin kun Olli Alamäki kävi työhaastattelussa, haastattelijat kertoivat vielä miettivänsä, jääkö hyvinvointiluotsi lopulliseksi nimikkeeksi.

– Onneksi päätyivät tähän, huokaisee Alamäki.

Alamäen mielestä hyvinvointiluotsi on selkeästi parempi kuin vaikka hyvinvointikoordinaattori tai joku projektipäällikkö.

– Luotsi on hyvä siinäkin mielessä, että Taipalsaari on vanha tervahöyrykunta, ja nimi pohjaa hienosti perinteeseen.

Pukeutumisestaan Olli Alamäki kantaa huolta vain sen verran, että olisi mahdollisimman helposti lähestyttävä.

– Kyllä minä varmaan enemmän skeittarilta näytän kuin kunnan virkamieheltä. Olen tyytyväinen tähän.

Tittelistään huolimatta Olla Alamäki painii samojen kysymysten äärellä kuin moni muukin kansalaisten hyvinvoinnista huolehtiva työihminen.

– Hyvinvointiluotsi yrittää "luotsata" kuntalaisia voimaan hyvin kunnan tarjoamien vapaa-aikapalveluiden avulla, kiteyttää Alamäki.

Työsarkaa riittää, sillä tunnetusti niin Taipalsaarella kuin monella muullakin suomaisella paikkakunnalla, osa ihmisistä liikkuu paljon, mutta harmittavan moni ei liiku juuri ollenkaan.

– Siinä sitä tekemistä riittää.

Lue seuraavaksi