SAMKin hallituksen puheenjohtajan Facebook-kommentti poiki selvityspyynnön

Satakunnan ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtajan Facebook-kirjoittelusta on tehty selvityspyyntö. Pyynnön on tehnyt Suomen opiskelijakuntien liittohallituksen jäsen, joka on suivaantunut puheenjohtaja Anttivesa Knuuttilan Facebook-kannanottoon koulujen tasa-arvon edistämisestä.

Facebook, Inc.
SAMKin kyltti rakennuksen seinässä.
Jari Pelkonen / Yle

Suomen opiskelijakuntien liittohallituksen jäsen Jaakko Lehtonen on jättänyt SAMKin hallitukselle selvityspyynnön sen puheenjohtajan Anttivesa Knuuttilan Facebook-kannanotosta.

Knuuttila oli Facebook-sivuillaan ottanut kantaa kansanedustaja Jani Toivolan jakamaan 14 kohdan listaan (siirryt toiseen palveluun)tasa-arvon edistämisestä suomalaisissa kouluissa. Listan oli esittänyt Viikin normaalikoulun opettaja kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä pidetyssä Helsingin yliopiston seminaarissa.

"Sairasta ja todellisuudesta vieraantunutta"

Listassa opettaja muun muassa esittää, että oppilaiden kutsuminen tytöiksi ja pojiksi lopetettaisiin. Opettaja myös purkaisi sukupuolen perusteella muodostetut opetusryhmät.

Knuuttila luonnehtii Facebook-kirjoituksessaan listaa monelta osin lähes sairaaksi ja todellisuudesta täysin vieraantuneeksi.

– En halua lapsilleni tai tuleville sukupolville tuon kaltaista maailmaa. Onneksi kohta 9 (kunnioitetaan jokaisen oikeutta määritellä tai jättää määrittelemättä itse itsensä) kumoaa kaiken, todetaan kirjoituksessa.

Selvityspyyntö: Mikä on  SAMKin näkemys?

Jaakko Lehtonen pyytää SAMKin hallitukselta kirjallista selvitystä SAMKin osakeyhtiön puheenjohtajan lausunnoista.

Selvityspyynnössään Lehtonen haluaa tietää, edustaako hallituksen puheenjohtajan näkemys Satakunnan ammattikorkeakoulun virallista kantaa. Lehtonen kysyy myös, ollaanko SAMK Oy:n hallituksessa sitä mieltä, ettei ammattikorkeakoulussa ole tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä ongelmia.

Lehtonen haluaa myös tietää, pidetäänkö kirjoituksia ja askelia yhdenvertaisuuden parantamisesta todella sairaina.