1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aftonbladet: Lautamies partioi Soldiers of Odinin kanssa Ruotsissa

Södertörnin käräjäoikeuden johtaja kertoo, että lautamies voidaan mahdollisesti vapauttaa virastaan katupartioinnin vuoksi.

Kuva: Minna Aula / Yle

Södertörnin käräjäoikeuden lautamies partioi vapaa-aikanaan Soldiers of Odinin kanssa, Aftonbladet-lehti paljastaa (siirryt toiseen palveluun). 68-vuotias lautamies Steffen Martinsson kertoo Aftonbladetille sympatisoivansa katupartion kanssa.

Suomen Kemissä perustettu katupartiojärjestö Soldiers of Odin on levinnyt myös Ruotsiin, jossa on perustettu ryhmiä yli 20 kaupungissa.

Martinsson partioi ryhmän kanssa Tukholmassa maaliskuussa. Hänellä on Södertörnin käräjäoikeudessa lautamiespaikka Ruotsidemokraattien mandaatilla ja Aftonbladetin mukaan Martinsson on säännöllisesti mukana pääkäsittelyissä tuomitsemassa syytettyjä.

Sekä Ruotsissa että Suomessa lautamies on käräjäoikeudessa puolueeton maallikkotuomari, jonka valitsee kunnanvaltuusto.

Mukana muukalaisvastaisessa mielenosoituksessa

Aftonbladet haastatteli Martinssonia tämän ollessa mukana järjestämässä islamofobista mielenosoitusta Tukholmassa.

Lehti kysyi lautamieheltä, jos tämä on Soldiers of Odinin jäsen.

– Olen sympatisoija. Olen 68-vuotias. Olen isä ja isoisä. Tietysti olen tarvittaessa avuksi lapsieni vuoksi, Martinsson sanoo.

Hän myös myöntää partioineensa Soldiers of Odinin kanssa.

– Kävelin heidän kanssaan kerran, koska he haluavat Ruotsiin järjestystä. Se oli mielestäni aika hyvä asia. Ei siinä sen enempää.

Sunnuntaina järjestetty "Folkets demonstration" -mielenosoitus miellettiin Ruotsin television mukaan muukalaisvastaiseksi. Mielenosoittajat vaativat muun muassa Ruotsin hallituksen eroa.

"Sopimatonta"

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman on aiemmin ollut kriittinen Soldiers of Odinia kohtaan. Hän sanoo Aftonbladetin mukaan olevansa yllättynyt siitä, että käräjäoikeuden lautamies sympatisoi ryhmän kanssa.

– Mielestäni se on sopimatonta.

Ygeman lisää, että käräjäoikeuden johtaja ratkaisee, jos Martinsson saa jatkaa virassaan.

Laamanni Petra Lundh, Södertörnin käräjäoikeuden johtaja, sanoo Aftonbladetille tilanteen olevan "merkittävä". Hän kertoo aikovansa ottaa Martinssoniin yhteyttä.

– Niin saamme kuulla, miten hän tähän suhtautuu. Uskon, että tulemme ottamaan mahdollisen virasta vapauttamisen käsiteltäväksi, Lundh sanoo.