Hyppää sisältöön

Vaikka ikänäkö tulee meille kaikille, sitä ei mielellään kohdata

Kun käsivarren mitta ei enää riitä ja lehden lukemiseen tarvitsee suurennuslasia, ikänäön oireisiin kannattaisi hakea apua. Pohjoismaisessa kyselyssä käy kuitenkin ilmi, että reilusti alle puolet suomalaisista hakee ratkaisua ikänäköönsä. Varsinkin pohjoissuomalaiset sinnittelevät ongelmansa kanssa vuosia.

Kuva: Yle / Ville Pisto

Ikänäön kanssa kamppailevista pohjoissuomalaisista yli neljännes eli 28 prosenttia odottaa vuosia ennen kuin tarttuvat toimeen ja hakevat apua.

Kaikista ikänäöstä kärsivistä suomalaisista vain 17 prosenttia antoi vaivan kiusata itseään näin pitkään. Asia käy ilmi silmienhoitoalan yrityksen Alconin Pohjoismaissa teettämässä kyselytutkimuksessa.

Ikänäkö on luonnollinen ikään liittyvä ilmiö, joka alkaa vaikuttaa silmiemme tarkennuskykyyn neljänkymmenen ikävuoden tienoilla.

Toisille ikänäkö vain kehittyy nopeammin.

Satu Järvinen

Silmät vanhenevat muuta kehoa nopeammin: 40 ikävuoteen mennessä ihmisen silmän tarkentumiskyky ja katseen tarkentaminen eri etäisyyksille on heikentynyt yli 68 prosenttia.

– Ikänäön aiheuttama näön heikkeneminen tapahtuu meille kaikille. Toisille se vain kehittyy nopeammin. Ensioireita ovat näön sumuisuus sekä ongelmat katseen tarkentamisessa, kertoo optikko Satu Järvinen kertoo.

Ikänäkö aiheuttaa monia muitakin oireita, esimerkiksi väsymystä ja päänsärkyä, kun katsettaan joutuu tarkentamaan monta tuntia.

Reilusti alle puolet hakee apua

Alconin teettämässä kyselystutkimuksessa paljastui, että kaikista ikänäöstä kärsivistä yli 40-vuotiaista suomalaisista hieman yli kolmannes, 36 prosenttia, kertoi yrittäneensä löytää ratkaisua ikänäköön.

Keskeisimpiä esteitä vaivan hoitamisessa on tiedon puute.

Jotkut eivät tiedä, että ongelma on helposti korjattavissa

Satu Järvinen

– Jopa kaikista jääräpäisimmät tapaukset hakisivat varmasti apua aiemmin, mikäli he tietäisivät ikänäöstä enemmän. Osa ei halua kohdata ongelmaa, jotkut taas eivät tiedä, että ongelma on helposti korjattavissa, Järvinen pohtii.

Tiedon puute voi rajoittaa myös sitä, millaisia ratkaisuja suomalaiset osaavat ikänäköön hakea. Silmälasit ovat tuttu asia oireiden korjaamiseksi, mutta vain harva tietää, että myös piilolinsseillä voi korjata ikänäköä.

– Ikänäön oireiden korjaamiseen on nykypäivänä monia eri vaihtoehtoja kuten monitehopiilolinssejä niille, joilla on kynnys käyttää silmälaseja, Järvinen toteaa.

Pohjoissuomalaiset hakevat apua ja ratkaisua ikänäköön hieman aktiivisemmin kuin suomalaiset keskimäärin.

Ikänäöstä on haittaa monessa asiassa

Moni lähtee ratkaisemaan ikänäkökysymystä vasta sitten, kun se alkaa haitata töitä. Jopa yli puolet kyselyyn vastanneista yli 40-vuotiaista kokee, että silmien tarkentumiskyvyn heikkeneminen haittaa heidän työntekoaan.

Työn lisäksi ongelmia voi esiintyä erityisesti pimeinä vuodenaikoina liikenteessä: suomalaisista vastaajista joka viides sanoi näön tarkentamisen kaikille etäisyyksille olevan vaikeaa pimeällä ajaessa.

Ikänäkö vaikuttaa yleisimmin arkeen siten, että esimerkiksi tietokoneella työskentely ja lukeminen on hankalaa, kun katseen kohdistaminen lähelle on vaikeutunut. Ikänäkö vaikuttaa myös kotiaskareiden tekemiseen.

Pohjoismainen ikänäkökyselyssä oli mukana 5 195 yli 40-vuotiasta vastaajaa Pohjoismaista, joista 1102 suomalaista.