1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seppo Kääriäinen

Kääriäinen alkoholilinjauksesta: "Pakko on niellä epämiellyttäviäkin piirteitä"

Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen pitää vahvojen oluiden tuomista ruokakauppoihin kompromissina, joka kuuluu hallitusyhteistyöhön. Hän toivoo, että uudistukset rauhoittaisivat hetkeksi alkoholipolitiikan.

Seppo Kääriäinen
Seppo Kääriäinen.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen pitää tärkeänä, että uusien alkoholilinjausten seurauksia valvotaan. Keskustalle oli vaikeaa hyväksyä vahvojen lonkeroiden ja oluiden myyntiä ruokakaupoissa. Kääriäinenkään ei pidä uudistusta suotavana, mutta hän taipui asiassa kompromissiin.

– Näen tämän kokonaisratkaisun kompromissina. Hallitusyhteistyössä on nieltävä aina epämiellyttäviäkin piirteitä. Myönnän, että tehtiinpä alkoholipolitiikassa mikä ratkaisu tahansa, niin aina on tyytymättömiä, Kääriäinen sanoo.

Kääriäinen kertoo Yle Kuopion ja Yle Joensuun kansanedustajatentissä katsovansa asiaa kansanterveyden näkökulmasta. Esimerkiksi Lääkäriliitto on vastustanut vahvojen oluiden tuloa ruokakauppoihin, koska alkoholin myynnin vapauttaminen lisäisi sairautta ja kuolemia. Toisaalta asiassa on luotettava myös ihmisten omaan harkintaan, sanoo Kääriäinen.

– Minusta on tärkeää, että jos tämä menee läpi, niin joskus vuoden tai kahden päästä katsotaan, minkälaisia seurauksia tällä päätöksellä on ollut ja jos on tarpeen korjata, niin korjataan. Kuitenkin ihmisten oma valistuneisuus ja oma vastuu näissä asioissa ratkaisevat. Siihen minäkin viime kädessä luotan.

Kokoomuksella on ollut haluja tuoda myös viinit ruokakauppoihin. Kääriäinen toivoo, ettei uusia avauksia tehtäisi enää vähään aikaan.

– Tämä ratkaisu on nyt tehty ja toivoisin, että nyt rauhoitettaisiin alkoholipolitiikka ja uudet ratkaisut vähäksi aikaa.

Lue seuraavaksi