1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Salaojat, maan muotoilu ja oikeanlainen istutus – Näin puutarha kestää runsaatkin sateet

Puutarha pärjää hyvin vesisateella, kun sateeseen valmistautuu jo aikaisessa vaiheessa. Hyvin tehty salaojitus ja muut oikeat ratkaisut maarakentamisessa jo pihan rakennusvaiheessa säästävät myöhemmältä harmilta.

luonto
Orvokkeja laatikossa.
Elli Tervo / Yle

Kevät on jo melkein vaihtunut kesäksi, ja pihoja sekä puutarhoja laitetaan kuntoon talven jälkeen. Ilmaston lämpeneminen tulee Kainuun korkeuksilla näkymään sateiden lisääntymisenä (siirryt toiseen palveluun), ja siihen on hyvä varautua myös puutarhassa.

Jos piha on uusi tai se rakennetaan uudelleen, on tärkeää huolehtia kunnollisesta salaojituksesta ja maan pintojen muotoilusta, sanoo Kainuun ammattiopiston puutarha-alan opettaja Katja Moilanen. Muutoin rankan vesisateen yllättäessä tai koko kesän ollessa sateinen ja kostea, vesi alkaa kerääntyä lammikoiksi aiheuttaen monenlaisia ongelmia puutarhan istutuksille.

Sateinen kesä vaikuttaa kaikkiin kukkiin ja kasveihin riippumatta siitä, minkä kokoisia niiden terälehdet ovat. Pitkäaikainen kosteus voi aiheuttaa kukkiin, varsiin ja lehtiin harmaata hometta. Ilmava istuttaminen auttaa myös homeen ehkäisyssä, kun kosteutta ei pääse kerääntymään tiiviisiin istutussumppuihin.

– Tärkeää olisikin huolehtia siitä, että kasvualustat läpäisevät hyvin vettä ja että kukat ja kasvit olisi istutettu ilmavasti, Moilanen sanoo.

Ensimmäiseksi sateesta kärsivät kerrotut

Kasvin pärjääminen vesisateella riippuu täysin kasvista.

– Pääsääntöisesti voi ajatella, että jos on kerrottu-kukkasia, eli niissä on paljon terälehtiä, niin sellaiset kärsivät ensimmäiseksi sateesta. Pienikukkaiset ja -lehtiset kasvit pärjäävät paremmin vaikka vettä tulisikin.

Myöskään isokukkaiset pensaat eivät kestä kovaa sadetta, sillä kukat piiskautuvat sateessa piloille.

Kasvihuone, jonka katosta roikkuu amppeleita, joiden alapuolella on viherkasveja.
Helposti siirreltävät kasvit, kuten amppelit ja roikkuvat kasvit, kannattaa siirtää sateelta suojaan.Elli Tervo / Yle

Jos omassa puutarhassa kasvattaa marjapensaita tai hedelmäpuita, pitkään jatkuva sade ei ole tervetullut kesävieras.

– Marjojen ja hedelmien kukka-aiheet muodostuvat jo edellisen kesän lopussa. Niiden kukintaan vesisade ei vaikuta. Jos kuitenkin on viileää ja sateista, pölyttäjät eivät pääse pölyttämään kukkia, Moilanen muistuttaa.

Raakileaikaan sadon kypsyessä kosteus saattaa kuitenkin aiheuttaa hometta ja muita tauteja, ja siten pilata kesän marja- tai hedelmäsadon.

Asteri selviää kovastakin sateesta

Kokonaan vihreät pensaat, eli niin sanotut massapensaat, pärjäävät kovassakin sateessa. Monivuotinen perenna on myös hyvin sateessa pärjäävä, varsinkin jos se on matala tai kovavartinen, Moilanen toteaa.

– Maatiaisperennoista esimerkiksi asteri on sellainen, että näyttää että sille ei tapahdu mitään vakavampaa vaikka vesi piiskaisikin puutarhaa. Muuten istutuksille ei voi enää mitään rankan sateen tullessa. Helposti siirreltävät kasvit, kuten amppelit ja roikkuvat kasvit, kannattaa siirtää vaikka kuistille sateelta suojaan.

Lue seuraavaksi