1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

12 laudaturin SE-mies – "Haluan tehdä maailmasta paremman paikan" - video

Ylioppilaskirjoitusten 11 laudaturin Suomen ennätys rikkoutui tänä keväänä. Mikkeliläinen Vikke Elfving on kirjoittanut 12 laudaturia.

Vikke Elfving.
Ollaan väärillä jäjlillä, jos ei ehdi elää muuten kuin koulun ehdoilla, sanoo 12 laudaturia kirjoittanut Vikke Elfving.

Aiempi ennätys on vuodelta 2010, jolloin kirjoitettiin 11 laudaturia. Toisen kerran 11 laudaturia kirjoitettiin vuoden 2014 keväällä. Ennätyksen rikkoi mikkeliläinen Vikke Elfving, joka hajautti ylioppilaskirjoitukset kolmeen osaan.

Elfving itse sai tiedon ennätystuloksesta lukionsa apulaisrehtorilta.

– Uskomattoman hienolta tuntuu, ei tätä vielä pysty sulattamaan. Niin kauan tätä on odottanut ja jännittänyt. Pitkä tie on tultu ja nyt on tilipäivä, Elfving kertoo.

Heti aamuseitsemän jälkeen puhelin alkoi soida. Nuori mies, joka on kirjoittanut Suomen eniten laudatureita, kiinnostaa kaikkia.

– Joo, ei ole paparazzit vielä tänne junaan tulleet, mutta heti asemalla odotettavissa. Ainakin STT, Yle, MTV ja HS, Vikke luettelee.

"Se pitkälti on myös työvoitto"

Ylioppilaskirjoitukset merkitsevät Elfvingille paljon. Ne ovat testi itseä varten. Hän lähti alusta asti tavoittelemaan 12:ta laudaturia.

– Asetin tavoitteet äärimmäisen korkealle ja sitten kun ne saavutti, kyllä se tuntui hienolta. Se pitkälti on myös työvoitto, Elfving miettii.

Nyt ylioppilastulokset vievät hänet suoraan jatko-opintoihin. Elfving on menossa lukemaan Aalto-yliopistoon teknillistä alaa, teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa. Hän ei kuitenkaan suoraan kannata pääsykokeiden korvaamista kokonaan ylioppilaskirjoituksilla.

– Yo-koe on kuitenkin vain yksi koe. Jos se sattuu menemään huonosti ja siksi ei saa opiskelupaikkaa, on se kuin käännettäisiin veistä haavassa. Että ihan hyvä, ettei kaikki ole vain yhden kortin varassa, Elfving pyörittelee.

Viiden vuoden päästä Elfving aikoo olla diplomi-insinööri. Sen jälkeen hän lähtee mahdollisesti väitöskirjaa tekemään.

– Pidän ihan mahdollisena, että teen jonkinlaisen yliopistouran, mahdollisesti lähtisin myös yritysmaailmaan viemään osaamista. Jollain tavalla haluaisin tehdä tästä maailmasta paremman paikan.

Laudatur-ennätyksiä on metsästetty vuodesta 2006

Ylioppilaskokelaiden ulottuvilla olevien laudaturien määrä kasvoi vuoden 2006 reaalikoeuudistuksen jälkeen, kun yhden kokeen sijaan on mahdollista kirjoittaa maksimissaan kuusi eri ainetta.

Nykymuotoisissa ylioppilaskirjoituksissa 12 laudaturin ennätystä on mahdollista vielä parantaa lisäämällä kirjoitettujen kielten määrää, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan aktuaari Alex Hellsten. Teoreettinen maksimi siis riippuu koulun kieliopetuksen tarjonnasta.

Mahdollisuudesta huolimatta harva lähtee 12 kokeen urakkaan. Hellstenin mukaan yrittäjiä on kuitenkin aina muutama vuosittain.

– Tänä keväänä 12 aineen kirjoittajia oli kaksi. Toinen kirjoitti neljä ällää ja tuli arvosanojen pistemäärällä laskettuna toiseksi, Hellsten kertoo.

Toiseksi tullut 12 aineen kirjoittaja tuli Helsingistä Ressun lukiosta. Laudaturien määrällä mitattuna toiseksi tuli 10 laudaturia kirjoittanut kokelas.