Taiteilija kokoaa joukkoja uuteen sisällissotaan – "Hyvät ja tukevat kengät ovat tarpeen"

Lähes sadan vuoden takaiset tapahtumat punaisten ja valkoisten välillä tuottavat yhteisötaidetta Kouvolassa. Taiteilija ja tutkija Kaisa Salmea kiinnostaa muun muassa, miten historian tuntemus voi lisätä ihmisten kykyä empatiaan.

ilmiöt
Taiteilija Kaisa Salmi.
Minna Heikura / Yle

Kouvolan Kasarminmäellä Tykkitien päässä avautuu nurmialue, jossa tapahtuu taiteilija Kaisa Salmen yhteisöperformanssi tasan kahden kuukauden kuluttua Jättömaa-festivaaleilla.

Taiteilijan ja tutkijan aihe käsittelee Suomen sisällissotaa ja vuoden 1918 tapahtumia. Kouvolalla on oma historiansa.

– Täältä on löytynyt kaksi joukkohautaa, valkoisten ja punaisten. Suunnilleen sama määrä ruumiita molemmissa. Se on ensimmäinen kuva, joka tulee mieleen tätä teosta suunniteltaessa, sanoo Salmi.

Salmi teki Fellmanin pelto -nimisen sisällissotaperformanssin myös kolme vuotta sitten Lahdessa.

– Lahden jälkeen tuli paljon positiivista palautetta. Ihmiset ovat kertoneet omista tarinoistaan ja selvityksistään ja esimerkiksi helpotuksen tunteistaan.

Taiteilijaa on pyydetty tekemään Lahden kaltainen juttu moneen muuhunkin paikkaan.

– Kouvola on nyt ensimmäinen Lahden jälkeen. Jättömaa-festivaali on kysynyt aiemminkin, mutta nyt halusin tehdä tämän tänne. Kouvolan teoksesta ei tule niin vahvasti koreografialla ohjattua, pohtii Kaisa Salmi.

Veripellot yhtenä lähteenä

Kouvolalla on vuoden 1918 tapahtumissa oma paikoittain myös verinen historiansa. Performanssi pohjautuu löyhästi Mirja Turusen Veripellot-teokseen sekä paikallisten ihmisten muistoihin ja kuulopuheisiin.

– Minua kiinnostavat ne tapahtumat ja miten ne heijastuvat tänä päivänä. Haluan myös selvittää, miten historiaan tutustuminen voi lisätä ihmisen kykyä empatiaan, sanoo taiteilija ja tutkija Kaisa Salmi.

Kouvolassa teemaksi näyttäisi nousevan sovinto. Teoksessa voi valita puolensa eli valkoisen tai punaisen tai olla valitsematta, niin kuin Salmi itse tekee.

Ei tarvitse mitään varusteita, mutta hyvät ja tukevat kengät ovat tarpeen.

Kaisa Salmi

– Kaikki ovat tervetulleita, jos historia tai oma historia kiinnostavat. Voi tulla vain katsomaankin, eikä tarvitse osallistua. Ihminen on samalla tavalla kuitenkin osallisena kuin muutkin. Ei tarvitse mitään varusteita, mutta hyvät ja tukevat kengät ovat tarpeen, vinkkaa Salmi.

Noin tunnin kestävä yhteisöperformanssi toteutetaan taiteilijoiden ja vapaaehtoisten paikallisten ihmisten sekä Jättömaa-festivaalikävijöiden voimin.

Performanssin työryhmään kuuluvat Salmen lisäksi muun muassa säveltäjä Esa Kotilainen sekä näyttelijä Suvi-Sini Peltola ja Kaisa Korhonen. Performanssista tehdään myös dokumentaarinen elokuva, jonka kuvaa Pietari Peltola.