1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinolan öljyvuodon vahingot pieniä – puomit pysyvät silti järvessä koko kesän

Heinolan Rautsalon huhtikuisen öljyvuodon ympäristövahingot näyttävät jäävän pieniksi. Vesinäytteiden perusteella öljypuomien sillä on edelleen väisiä määriä öljyä. Niitä yritetään saada talteen öljymatoilla.

öljy
Öljyistä vettä Maitiaislahdessa Konnivedellä.
Mika Moksu / Yle

Vesi- ja sedimenttinäytteet kertovat vähäisistä ympäristövahingoista Maitiaslahdessa Stora Enson öljyvuodon jäljiltä. Rautsalon tehtaalta valui muutama viikko sitten jäähdytysvesikanaalin kautta järveen hieman raskasta polttoöljyä.

Pohjan lähellä on vedessä öljyä 0,05 milligrammaa, mutta ympäristöviranomaisten mukaan välitöntä isoa puhdistustarvetta ei ole. Paikalle on tuotu öljymattoja, joihin öljyä pyritään samaan talteen.

Öljypuomit jäävät paikoilleen kesäksi

Sinikka Koikkalainen

– Tarkkailua jatketaan ja öljypuomit jäävät paikoilleen kesäksi, sanoo ylitarkastaja Sinikka Koikkalainen Hämeen Ely-keskuksesta.

– Stora Enso on jo tilannut uudet puomit, joilla korvataan öljyyntyneet vedessä viikkoja olleet öljypuomit.

Tuoreeltaan vahingon jälkeen valuma-alueella oli öljylauttoja. Nyt vedessä lainehtii enintään öljypisaroita. Lisää öljyä voi kuitenkin tulla.

– Olin tehdasalueella tarkastuksella perjantaina. Jäähdytysvesikanaalin reunoilta saattaa irrota uutta öljyä veteen, koska kanaalia ei ole vielä huuhdeltu, sanoo ylitarkastaja Sinikka Koikkalainen.

– Rannoilta öljyistä ruovikkoa on silti raivattu.

Jäähdytysvesikanaalin reunoilta saattaa irrota uutta öljyä veteen

Sinikka Koikkalainen

Öljyläikistä pyydetään vielä havaintoja

Ympäristöviranomaiset kehottavat samalla heinolalaisia tarkkaavaisuuteen. Jos läheisiltä vesialueilta löytyy epäilyttäviä öljyläikkiä, niistä kannattaa tehdä ilmoitus Stora Ensolle. Tehdas on luvannut käydä tutkimassa liittyvätkö mahdolliset löydöt polttoöljyvuotoon.

Stora Enson tehtaalta Heinolan Rautsalosta pääsi vuotamaan rikkoutuneesta putkesta joitain kymmeniä tonneja raskasta polttoöljyä. Enin osa jäi tehtaan lattialle, mutta öljyä valui vähän myös maaperään ja viereiseen vesistöön.

Suurta vahinkoa vuoto ei näytä aiheutuneen, eikä alueelta ole löydetty öljyyntyneitä lintuja tai kaloja.

Lue seuraavaksi