Keski-Suomi on pullollaan Alvar Aallon arkkitehtuuria – osa aarteista on piilotettu näkyville paikoille

Alvar Aalto aloitti arkkitehtiuransa Keski-Suomessa ja muun muassa Jyväskylässä on runsaasti hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Osa kohteista sijaitsee hyvinkin keskeisillä paikoilla, mutta matkaoppaista kaikkia ei löydy, koska ne ovat yksityisessä omistuksessa. Yle Jyväskylä esitteli nämä, ehkä hieman muita vähemmän esillä olleet Aalto-kohteet, kolme vuotta sitten.

kulttuuri

1

Aalto-salin lämpiö.
Aalto-salin lämpiö.Marika Paaso / Yle

Iltalian matka toi tuulahduksen renessanssia

Jyväskylän työväentalo Kauppakadun ja Väinönkadun kulmauksessa on Alvar Allon ensimmäinen Jyväskylään suunnittelema kivirakennus. Vuonna 1924 valmistunut rakennus on ollut historiansa aikana monessa roolissa, esimerkiksi kaupunginteatteri toimi sielllä yli 20 vuotta. Rakennuksen valaisimissa näkyy myös Aallon ensimmäisen vaimon, Ainon, kädenjälki. Pariskunnan palattua Italian matkalta vielä rakenteilla olleen työväentalon sisustussuunnitelmia muutettiin.

2

Viitatorni Jaroslavlin aukion suunnasta.
Alkuaan Viitatornin edustan aukio oli nimeltään Torniaukio, nykyisin se tunnetaan Jaroslavlin aukiona.Matti Myller / Yle

Viitatorni nousi maiseman ehdoilla

Vuonna 1962 valmistunut Viitaniemen "Torahammas" eli Viitatorni kätkee sisälleen 73 asuntoa. Alvar Aallon tunnuspiirteisiin kuuluvat valoisuus ja väljyys, näkyvät rakennuksessa. Vaikka asunto olisi pieni, isoista ikkunoista on aina katsottavaa.

3

Aira-talo.
Aira-talo sisäpihalta katsottuna.Marika Paaso /Yle

Varhaistuotannon klassismia Tapionkadulla

Vuonna 1926 valmistunut Aira-talo on Jyväskylän ensimmäinen, suuri asuinkerrostalo. Talo oli alunperin tarkoitettu rautatieläisten käyttöön, ja kaikki sen asunnot ovat samankokoisia, mutta hauskoja yksityiskohtia sisältäviä kaksioita. Ulko-ovi esimerkiksi aukeaa "väärään suuntaan" eli sisäänpäin, lisäski asunnoissa on vinoja sisäseiniä.

4

Nuoran talo Taulumäellä.
Anssi Lepikko / Yle

Koti, joka päätyy monen turistin albumiin

Taulumäellä sijaitsevan Nuoran talon asukkaat ovat joutuneet tottumaan jopa bussilastillisiiin turisteja, jotka kurkistelevat pihalle ja kuvaavat innokkaasti. Alvar Aalto suunnitteli talon vuosina 1923-24 tehdyn muutostyön, joten 1800-luvulla valmistunut talo tunnetaan Aalto-kohteena.

5

Tuoli ulkona Villa Oksalan edustalla.
Anssi Lepikko / Yle

Villa Oksala piiloutuu Päijänteen saareen

Alvar Aallon käsialaan kuuluva Villa Oksala valmistui Päijänteen erämaasaareen vuonna 1975. Nykyisin huvilan omistavat veljekset, joiden vanhemmille Aalto piirsi rakennuksen. Arkkitehdin mukaan huvilaa ei rakennettu saaren kauneimmalle paikalle, vaan sen viereen.