1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kekkonen osasi käyttäytyä kuin paraskin mannekiini" – kuvaaja seurasi presidenttiä tämän matkalla synnyinkotiinsa

Presidentti Urho Kekkonen jäi lehtivalokuvaaja Heikki Y. Rissasen mieleen valtionpäämiehenä, joka ymmärsi valokuvan päälle paremmin kuin kukaan muu suomalainen poliitikko. Vuoden 1975 kesällä otetut kuvat ovat esillä Kekkosen synnyinkodissa Lepikon torpassa. Osa kuvista on täsmälleen samalta paikalta kuin missä itse näyttelykin on.

Kuva: Markus Sjöberg / Yle

Kekkonen hiihtää ja Kekkonen kalastaa. Sitä on Kekkosen elämä monien mielikuvissa, mutta Lepikon torpalla maanantaina avautuneessa valokuvanäyttelyssä juuri näitä teemoja ei nähdä.

Näyttelyssä on esillä vuoden 1975 kaksi kesäkuun päivää, jolloin presidentti Urho Kekkonen vieraili omassa synnyinkodissaan Lepikon torpassa. Paikalla oli tuolloin myös Yhtyneitten Kuvalehtien valokuvaaja Heikki Y. Rissanen, jonka tehtävänä oli kuvata sitä, kun ohjaaja Juhan af Grann teki filmikuvausta presidentin tulevaa 75-vuotisjuhlaelokuvaa varten.

Kuva: Heikki Y. Rissanen

"Tunnelma torpalla oli sykähdyttävä"

Lehtivalokuvaaja Heikki Y. Rissanen ei ollut aiemmin käynyt Lepikon torpalla, mutta hän tunsi Kekkosta oman ammattinsa vuoksi jo jonkin verran. Tunnelma torpalla yllätti kuitenkin kuvaajan, sillä tilanne oli Rissasen mukaan sykähdyttävä.

– Täällä hänet näki omassa piirissään. Hän tunsi itsensä kotoisaksi ja myös lämpö, jota hän tunsi tavatessaan vanhoja tuttuja, välittyi.

Tämä lämpö näkyy yhä esimerkiksi kuvissa, joissa Kekkonen tapaa torpan pihalla vanhan uittokaverinsa Metsäpellon Kallen eli suomussalmelaisen Kalle Leppäsen.

Kuva: Heikki Y. Rissanen

Näyttelyn kuvissa voi myös kuulla Pielaveden kansanpelimannien esittämän Karjalan katrillin, jonka tahdissa kansalaisopiston tanhuryhmä karkeloi maan isän silmien alla. Esillä on niin ikään kuva, jossa puolustusvoimien ylipäällikkö poistuu ilmavoimien helikopterilla Lepikon torpan ja vinttikaivon taakse yläilmoihin.

Poseerausta kumisaappaat jalassa

Presidentin matka jatkui Pielavedeltä Konnevedelle, jossa hän kävi kalassa Siikakoskella ja vietti aikaa ystävänsä lääkintöneuvos Rikhard Sotamaan huvilalla Käpysaaressa. Rissanen seurasi luonnollisesti perässä ja ikuisti presidentin makaamassa huvilan kuistinpenkillä kumisaappaat jalassa.

Rissasen mukaan Kekkonen poseerasi kuvissa äärimmäisen harvoin, mutta Käpysaaressa presidentti teki kuvaajan pyynnöstä poikkeuksen.

– Hän kääntyi ilman minkäänlaisia epäilyksiä puoleeni ja odotti, että kuva tuli otetuksi.

Myös tämä erinomainen otos on mukana torpan kahvion parinkymmenen valokuvan näyttelyssä.

Kuva: Heikki Y. Rissanen

Kekkonen oli ensimmäisiä poliitikkoja, jotka ymmärsivät kuvaajia

Rissasen mielestä Urho Kekkonen ymmärsi valokuvan päälle enemmän kuin kukaan muu suomalainen poliitikko.

– Hän osasi käyttäytyä kuten paraskin mannekiini. Hän vaihtoi asentoa kuullessaan kameran klikkauksen, joten kahta samanlaista kuvaa ei ollut koskaan lehdessä.

Heikki Y. Rissasen valokuvanäyttely Kekkonen kuvassa saa jatkoa ja laajenee syyskuussa, jolloin Pielaveden kirjastolla avautuu peräti 40–50 Kekkos-kuvan näyttely. Niissä kuvissa Kekkonen myös kalastaa.