1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helle viihtyy tietyillä seuduilla – asutko sinä luonnon lämpökattilassa?

Utön saarella asuvat tai mökkeilevät voivat onnitella itseään, sillä Suomen eteläisin asuttu saari on myös lämpimin. Meteorologin mukaan niin lämpöä kuin sateitakin ilmenee tietyillä paikoilla erityisen paljon.

Kotimaan uutiset
Ihmiset heittävät pesäpalloa Pyynikin uimarannassa.
Ville Hakonen / Yle

Suomesta löytyy paikkoja, jonne helle niin sanotusti parkkeeraa eli ne ovat erityisen lämpimiä alueita. Meteorologi Anne Borgström ei pysty nostamaan esille yksittäistä luonnon lämpökattilaa esimerkiksi Kainuusta, mutta muualta alueita löytyy ympäri Suomea.

– Suomenselkä, Kouvola, Lahti, Utti, Salon seutu ja Tornionjokilaakso – näillä paikoilla on usein tosi lämmintä, Borgström luettelee.

– Suomen aurinkoisin paikka on merellä sijaitseva Utön saari, sillä pilvet menevät siitä yli ja satavat vasta, kun ne tulevat mantereelle asti.

Borgströmin mukaan myös sateet tuntuvat jäävän tietyille seuduille pitkäksikin aikaa. Ilmiöön vaikuttaa maasto ja meren läheisyys ja se, kuinka sopivasti ilmavirtaukset siirtävät pilviä tai sateita pois.

Etenkin sade-ennusteet heittelevät

Meteorologin mukaan on vaikea määritellä, kuinka pitkälle säätä voi luotettavasti ennustaa. Siitä huolimatta ihmiset janoavat pitkän aikavälin ennusteita – tärkeän juhlapäivän tai oman kesäloman olosuhteet kiinnostavat.

Myös lehtien isot otsikot kesäsäistä antavat ymmärtää, että säätä voitaisiin ennustaa luotettavasti pitkällekin kesää.

Jos korkeapaine on vahvistumassa ja se pysyy pidempään päällä, niin kyllä sen viikon verran voi ennustaa.

Anne Borgström

– Jos korkeapaine on vahvistumassa ja se pysyy pidempään päällä, niin kyllä sen viikon verran voi ennustaa. Ehkä vähän ylikin, Borgström toteaa.

Sään luotettava ennustaminen vaihtelee, Skandinaviassa matalapainet säätävät meidän säätä, niitä tulee ja menee. Varsinkin sateiden ajoittamisessa on suuria heittoja.

– Sateisiin vaikuttavat muun muassa vesistöt ja maaston muoto. Kaikki ovat varmasti kuulleet Föhn-tuulista, jolloin tuuli käy voimakkaana Skandien yli lännestä. Norjan ja Ruotsin puolella sataa voimakkaasti, mutta kun pilvi on satanut, niin se laskee ja on lämpimämpää. Jolloin Suomen puolella ollaan lämpimässä säässä.

Meterologi itse on tyytyväinen, silloin kun ennuste osuu oikeaan – tarkoitti se sitten sadetta tai paistetta.

– Olen kyllä tyytyväinen sateeseen, jos olen sen oikein ennustanut.

Lue seuraavaksi