1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Arki on entistäkin haastavampaa kreikkalaisille: Uusiin veroihin kuluu enemmän kuin yksi palkka

Kreikan vasemmistohallitus on vienyt läpi kaikki maalta seuraavaan rahoituserään vaadittavat uudistukset. Kreikkalaisten arjessa ne näkyvät lisämaksuina ja veroina.

Ateenan ydinkeskustan katutiskeiltä kaikki lähtee eurolla. Kuva: Sara Saure / Yle

Kreikan kolmannen lainaohjelman väliarvio on luotoittajien sinettiä vaille valmis. Jos sopu syntyy, ennakoi se pääministeri Alexis Tsiprasin mukaan ilmapiirin muuttumista Kreikkaa kohtaan radikaalisti. Maa siirtyy "uuteen aikaan".

Mikäli myös julkinen velka saadaan pitkällä tähtäimellä kestävälle pohjalle, palaa Kreikka Tsiprasin vasemmistohallituksen mukaan rahamarkkinoille ja vie lainaohjelman päätökseen jo ennen sen päättymistä 2018.

Lainaerän ehdot täytetty

Kreikka tarvitsee vanhojen lainojen maksuun lokakuuhun mennessä 5,7 miljardia euroa. Valtion maksurästit yksityisille yltävät 6,5 miljardiin.

Lainaohjelman seuraava rahoituserä on kuitenkin myöhässä.

Erän eteen Kreikka on tehnyt kaiken siltä vaaditun, kun parlamentti hyväksyi suurta vastustusta aiheuttaneet eläke- ja tuloverouudistukset. Sunnuntaina äänestettyihin lisätoimiin kuuluu muun muassa yksityistämis- ja sijoitusrahaston perustaminen ja välillisten verojen asteittainen korottaminen.

Kotitalouksilta lasketaan kuluvan vuodessa uusiin veroihin enemmän kuin yksi palkka tai eläke.

Vaateliikkeessä Ateenan keskustassa on loppuunmyynti 2-10 eurolla. Kuva: Sara Saure / Yle

Kuinka mones lainaohjelma?

Jos Kreikka ei pysy hätäohjelmassa sovitussa budjettitavoitteessa, ovat edessä mahdollisesti jopa 3,6 miljardin euron ylimääräiset leikkaukset.

– Ne ovat kuin allekirjoittaisimme järjestyksessä jo neljännen tukiohjelman. Eihän tästä tule loppua ikinä. Lainaohjelmien lukumäärässä ei pysy enää laskuissa mukana! ateenalainen Katerina Kamakari valittaa.

Pääministeri Alexis Tsipras luottaa siihen, että ylimääräisiin leikkauksiin ei jouduta turvautumaan.

Yhä harvempi kreikkalainen tuntuu enää jakavan pääministerin optimismin.

Arki käy vain haastavammaksi

Painotalossa työskennellyt 62-vuotias Panagiotis Kostopoulos jäi työttömäksi kriisin alussa. Työnantaja sai Kostopoulosin palkalla tilalle kolme nuorta työntekijää.

Pitkään työttömänä ollut ateenalainen Panagiotis Kostopoulos ei unelmoi enää työn saannista. Kuva: Sara Saure / Yle

– Yli 50-vuotiaat ovat työllistymisen suhteen täysin vailla toivoa. Olin varautunut tuhannen euron eläkkeeseen, mutta eläkeuudistuksen jälkeen saan 600 euroa. Tällä hetkellä vaimon kahvilatyö ei riitä elättämään meitä. Pelkästään vuokraan kuluu 400 euroa.

Yleinen työttömyysaste on reilut 24 prosenttia, ei enää tosin nousussa mutta turistisesongin jälkeen lukema voi hipoa taas 30 prosenttia.