Hyppää sisältöön

Musiikkitalon seinä liian arvokas paikka suurmainostaululle

Helsingin Musiikkitalon julkisivulle suunniteltu digitaalinen suurnäyttö on vastatuulessa. Lupahakemus ei näytä menevän läpi rakennuslautakunnassa.

Musiikkitalo Kuva: Markus Heikkilä / Yle

Musiikkitalon omistava kiinteistöyhtiö haluaisi talon Kansalaistorin puoleiselle julkisivulle jättikokoisen suurnäytön. Näytön ajasta 75 prosenttia olisi Musiikkitalon toiminnan tai siellä järjestettävien tapahtumien mainontaa.

Rakennuslautakunta on saanut lupahakemuksen liitteeksi tukun varsin kielteisiä lausuntoja suurnäytöstä. Esimerkiksi kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosasto ei lämpene näytölle. Näyttö olisi kooltaan 13,5x7,5 metriä. Siinä ei olisi äänentoistolaitteita.

Kielteinen vaikutus kaupunkitilaan

– Kirkas Kampin Narinkkatorin mainosseinään verrattava valomainospinta vaikuttaisi myös Musiikkitalon edustan ja Kansalaistorin kaupunkitilaan kielteisesti, osasto muun muassa toteaa lausunnossaan.

Lisäksi  osaston mukaan Musiikkitalon julkisivuvalaistus sekä pihan ja viherkannen sekä alueen julkisten tilojen valaistus on varsin heikkoa. Tämän takia kirkas mainospinta saisi Eduskuntatalon edustan julkisen kaupunkitilan valaistuksen vaikuttamaan hämärältä.

Ei sovellu suurtaulun paikaksi

Kaupunkikuvaneuvottelukunta viittaa mielipiteessään digitaalisten suurtaulujen sijoittamisesta annettuihin ohjeisiin.

– Ohjeen mukaan keskeinen paikka Kansalaistorilla arvorakennuksen seinän vieressä ei sovellu digitaalisen suurtaulun paikaksi.

Neuvottelukunnan mielestä taulu ei vaikuttaisi pelkästään Musiikkitaloon vaan se määrittäisi pitkälle koko aukion luonnetta.

– Katseen vangitsijana se asettaa suosituksi oleskelupaikaksi muotoutuneen aukion käyttäjän passiiviseksi katsojaksi.

Toisenlainen tekniikka kelpaisi

Lautakunta on aiemmin myöntänyt luvan teknisesti aivan toisenlaiselle verkkomaiselle ratkaisulle. Siinä seinäpinnan muotoon sovitettu informaatiopinta sopeutuisi rakennukseen niin käytössä kuin sammutettunakin.

Uusi versio olisi irrallinen laite, suuri kuvaruutu. Päällä ollessaan se näyttäisi laitteelta, pois kytkettynä sammuteltulta kuvaruudulta.

Rakennuslautakunnan päätösehdotus on yksiselitteinen. Lupahakemus hylätään.