Denim Air lensi Chinggis Khaanista Lappeenrantaan – tavoitteena suorat lennot Keski-Eurooppaan

Hollantilaisen lentoyhtiön Denim Airin matkustajakone vieraili Lappeenrannassa viikonloppuna avaten samalla lentoyhteyden Itä-Aasiassa sijaitsevan Chinggis Khaanin lentoaseman ja Lapppeenrannan välillä. Lyhyen vierailun aikana lentäjät tutustuivat Lappeenrannan kenttään. Yhtiö suunnittelee reittilentoja Lappeenrannasta Keski-Eurooppaan.

Kotimaa
Denim Air Fokker 100 lappeenranta
Denim Airin matkustajakone öisellä Lappeenrannan lentoasemallaJari Tanskanen / Yle

Denim Airin Fokker 100 -matkustajakone laskeutui Lappeenrannan kentälle perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kyseessä oli sama kone, jolla yhtiön piti aloittaa kesällä lennot Lappeenrannan ja Saksan välillä.

Kone oli tulossa Mongolian pääkaupungissa Utan Batorissa sijaitsevalta Chinggis Khaanin lentokentältä, jonne se oli vienyt matkustajia.

Pietari olisi lahja Lappeenrannan lentoasemalle, kunhan sen tarjoamat mahdollisuudet osattaisiin nyt hyödyntää.

Gert Brask

Lentomatka Mongoliasta Lappeenrantaan on 5 500 kilometriä, mikä on pidempi kuin Fokker 100-konetyypin kantama. Niinpä ennen Lappeenrantaan tuloa kone kävi tankkaamassa Kazakstanissa.

Denim Airin vierailu Lappeenrannassa kesti puolisen tuntia, jolloin kone tankattiin uudelleen ennen lopullista määränpäätä Osloa. Kyseessä oli siirtolento Mongoliasta Norjaan, joten koneessa ei ollut matkustajia.

Teknisen välilaskun taustalla on yhtiön suunnitelma aloittaa suorat lennot Lappeenrannasta. Kesän 2016 osalta lennot eivät kuitenkaan toteudu.

– Emme päässeet yhtiön kanssa sopimukseen kesän lennoista, sanoo Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Petteri Lehti.

Tällä hetkellä lentoasemalla ja Denim Airilla ei ole Lehden mukaan käynnissä aktiviisia neuvotteluja, mutta jatkoneuvottelut voidaan aloittaa, jos yhtiön suunnitelmissa tapahtuu muutoksia.

Uusia koneita ja suoria lentoja Keski-Eurooppaan

Denim Airin toimitusjohtaja Gert Brask harmittelee neuvottelujen kariutumista, mutta yhtiö haluaa edelleen aloittaa suorat lennot Lappeenrannasta Hollantiin ja Saksaan.

Denim Air Fokker 100 F100 ohjaamo
Denim Airin Fokker 100-matkustajakoneen lentäjät valmistautuvat lentoon Lappeenrannassa. Jari Tanskanen / Yle

– Pietari olisi lahja Lappeenrannan lentoasemalle, kunhan sen tarjoamat mahdollisuudet osattaisiin hyödyntää. Pulkovon kentältä on nyt tavattoman kallista lentää ja moni olisi valmis matkustamaan Lappeenrannan kautta, kunhan vain olisi lentoja, sanoo toimitusjohtaja Gert Brask.

Braskin mukaan hollantilaiset matkatoimistot etsivät parhaillaan uusia kohteita, kun matkustus Turkkiin vähenee terrorismin pelon takia ja Espanja on keskikesällä täynnä matkailijoita.

Välimeren alueelta on vaikea löytää uusia matkakohteita, joissa kesä ei ole paahtava ja lomalainen voi rentoutua. Lappeenrannan lennoilla kuljetettaisiinkin Pietarista tulevien matkustajien ohella Keski-Euroopasta Saimaalle matkaavia lomailijoita ja paikallisia matkustajia.

– Suomi on loistava matkakohde ja kysyntää on niin Lappiin kuin Saimaallekin, sanoo Brask.

Denim Air Fokker 100 matkustamo
Denim Airin Fokker 100:n matkustamoJari Tanskanen / Yle

Denim Airin laivasto laajenee tänä kesänä, kun yhtiö saa kolme Fokker 100-matkustajakonetta sekä 80-paikkaisen Fokker 70-koneen. Samalla Denim Air käy neuvotteluja matkanjärjestäjien kanssa charter-lennoista Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon.

– Hollantilaiset matkanjärjestäjät ovat myyneet ennakkoon lähes 9 000 paikkaa Lappin hiihtosesongiksi ja tarkoituksemme on lentää Lappiin useita kertoja viikossa, sanoo toimitusjohtaja Gert Brask.

Braskin mukaan lennot on mahdollista aloittaa myös Lappeenrantaan jopa loppukesästä, mikäli matkanjärjestäjät, lentokenttäyhtiö ja lentoyhtiö pääsevät sopimukseen hollantilaisten ryhmien tuomisesta Saimaan alueelle.