Hyppää sisältöön

Erdoğanin kostoretki

Turkin johtaja on pelastaja ja pienen ihmisen ystävä. Tai yksinvaltainen islamistijohtaja, joka vie jopa lapsia oikeuteen presidentin loukkaamisesta. Turkkilaiset jakautuvat yhä selkeämmin Erdoğanin vastustajiin ja kannattajiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tiukentaa otettaan Turkin politiikasta. Erdoğan tervehti kannattajiaan Istanbulissa vaalien aikaan lokakuussa 2015. Kuva: EPA

– Maatamme uhkaa niin sanotun älymystön maanpetos, Turkin presidentti Erdoğan puhkui vihaisena, kun hän tammikuussa kommentoi yliopistoväen rauhanvetoomusta.

Samanlaisia raskaita terrorismi- ja maanpetossyytöksiä on voinut kuulla presidentti Erdoğanin suusta entistä useammin.

Maanpettureita ovat esimerkiksi poliittiset vastustajat, kurdialueille rauhaa vaativat yliopistoihmiset ja lehtimiehet, jotka ovat uutisoineet Turkin asekuljetuksista Syyriaan.

Erdoğanin vallasta kertoo se, että presidentin lausunnot ovat myös johtaneet oikeustoimiin “pettureita” kohtaan.

Erdoğan tuntee olevansa ei-uskonnollisen järjestelmän uhri. Hän haluaa kostoa.

Turkissa on tällä hetkellä myös vireillä yli 2 000 oikeudenkäyntiä, joissa vaaditaan sakkoja tai vankeutta presidentin kunnian loukkaamisesta.

Useimmat syytteeseen asetetut ovat opiskelijoita, poliitikkoja tai toimittajia. Joukossa on myös alaikäisiä. Yhdessä tapauksessa poliisi haki 13-vuotiaan lapsen kotoa, kun poliisi epäili häntä presidentin kunnian loukkaamisesta tämän vasta-avatulla Facebook-tilillä.

– Erdoğania ajaa suuttumus. Hän tuntee olevansa vuosikymmeniä jatkuneen ei-uskonnollisen järjestelmän uhri. Hän haluaa kostoa, entinen poliitikko Suat Kınıklıoğlu selittää.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan esiintyi presidentinpalatsissa Ankarassa historiallisiin sotilasasuihin pukeutuneen kunniavartioston keskellä. Kuva tammikuulta 2015. Kuva: Adem Altan / EPA

Kınıklıoğlu on nähnyt Erdoğanin lähietäisyydeltä.

Hän toimi kansanedustajana Turkin parlamentissa Erdoğanin Oikeus- ja kehityspuolueen AKP:n jäsenenä. Kınıklıoğlu oli myös puoluejohdon jäsen vuoteen 2012 asti.

1990-luvun lopulla sotilaiden ja ei-uskonnollisten poliitikkojen liittouma taisteli poliittista islamia vastaan, ja myös Erdoğan päätyi lyhyeksi aikaa vankilaan.

Mutta nyt valta on vaihtunut.

Erdoğan ja AKP-puolue valvovat lähes kaikkia Turkin tiedotusvälineitä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Puolue hyödyntää tehokkaasti sekä kansallismielisyyttä että uskontoa.

– Tiedotusvälineet kertovat, kuinka koko maailma vastustaa Erdoğania ja muslimeja. Presidentistä on myös tehty kaikkien muslimien puolustaja, Kınıklıoğlu sanoo.

Presidentti antoi äskettäin käytännössä potkut Turkin pääministeri Ahmed Davutoğlulle. Kınıklıoğlun mielestä kiistassa ei enää ollut kyse poliittisista näkemyseroista vaan vallasta, koska molemmat ovat samanlaisia islamisteja. 

Turkkilaiset ovat hyvin jakautuneita suhtautumisessaan maan johtajaan presidentti Erdoğaniin. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Erdoğanin asema on nyt vahvempi kuin koskaan.

Useimmat oman puolueen toisinajattelijoista on syrjäytetty. Turkin politiikkaan aiemmin sotkeutuneet kenraalit on saatu kuriin, ja suuri osa oikeusjärjestelmästä tottelee myös presidenttiä.

– Erdoğanilla ei enää ole ympärillään neuvonantajia, joita hän kuuntelisi. Vastavoimia ei juuri ole. Häntä ei pysäytä mikään, Kınıklıoğlu kuvailee.

Kınıklıoğlu ei osaa vastata kysymykseen siitä, toteuttaako Erdoğan suurta suunnitelmaa, joka hänellä on ollut koko ajan – vai onko presidentti muuttunut 2000-luvun alun uudistajasta yksinvaltiaaksi.

Turkin opposition heikkous on helpottanut Erdoğanin taivalta. Presidentin tavoitteena on Kınıklıoğlun mielestä islamistinen järjestelmä.

– Mutta Turkki on hyvin monimuotoinen maa. Vähintään puolet kansasta vastustaa hanketta. Siksi Turkki on kriisissä, Suat Kınıklıoğlu sanoo.

Erdoğanin kannattajien mielestä Turkissa painostettiin aiemmin muslimeja, ja uusi vapaus on hänen ansiotaan.

Turkin nopea talouskasvu erityisesti Oikeus- ja kehityspuolueen valtakauden alkuvuosina sai monet vakuuttuneiksi sekä puolueen että Erdoğanin kyvyistä.

Mutta nyt tunnelma on muuttunut.

Istanbulissa voi nopeasti huomata, että presidentti jakaa jyrkästi kansaa.

Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Nilüfer Kama

arkkitehtiopiskelija, 22

Olen huolestunut seuratessani, mitä muualla Lähi-idässä tapahtuu. Monessa maassa asiat ovat sekaisin ja menemme samaan suuntaan hallituksen politiikan takia.

Minua pelottaa myös naisena. Johtajiemme puheista voi päätellä, että heidän mielestään naisen tehtävä on pysyä kotona ja synnyttää lapsia.

Presidenttimme käyttäytyy kuin tämä olisi hänen maansa. Hän ei siedä eriäviä mielipiteitä.

Ihmiset pelkäävät, minäkin pelkään puhua tässä. Jopa lapsia pidätetään Facebook-kirjoituksista.

Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Semiha Karaoğlu Paçal

kauppias, 48. Erdoğanin entinen naapuri

Presidentti Erdoğan on hieno ihminen. Muistan, kun hän asui täällä Kasımpaşassa. Perjantaisin hän tuli kauppaan ja osti lapsille pieniä lahjoja.

Erdoğan on tuonut Turkin muslimeille vapautta. Uskonnon mukaista huivia käyttävät naiset eivät päässeet aikaisemmin yliopistoihin eivätkä töihin valtion virastoihin. Moskeijassa sai rukoilla, mutta sitäkin rajoitettiin. Nyt perjantaisin rukouspäivänä ihmiset voivat rukoilla niin pitkään kuin haluavat.

Erdoğan muutti pois täältä, kun hänet valittiin Istanbulin pormestariksi 1990-luvulla. Yhteys ei kuitenkaan katkennut. Kun äitini kuoli, Erdoğan oli pääministeri, mutta hän muisti soittaa isälleni. Sellainen hän on.

Hän rakastaa kansaansa.  Presidentti Erdoğan auttaa muslimeja koko maailmassa.

Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Kıvanç Ersoy

matemaatikko ja yliopisto-opettaja, 36.

Olin mukana yli tuhannen yliopisto-opettajan ja tutkijan mukana allekirjoittamassa alkuvuonna vetoomuksen, jossa vaadimme rauhaa kurdialueille. Presidentti Erdoğan syytti meitä maanpetturuudesta. Sitten minut ja kolme muuta allekirjoittajaa pidätettiin, koska meidät haluttiin varoittaviksi esimerkeiksi. Istuin vankilassa 40 päivää.

Aluksi meidät asetettiin syytteeseen terrorismin tukemisesta. Nyt meitä syytetään turkkilaisuuden halventamisesta. Siitä voi saada kaksi vuotta vankeutta. Satoja allekirjoittajia on syytteessä, ja monet heistä ovat menettäneet työpaikkansa.

Vankilassa kaipasin erityisesti 5-vuotiasta poikaani. Hän luuli aluksi, että olen työmatkalla. Kun hän tajusi missä olen, hän totesi, että isä on kyllä poliiseja vahvempi.

Minulle on tullut satoja kiitoskirjeitä. Se tuntuu hyvältä.

Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Mehmed Şafak

eläkeläinen, 58. Erdoğanin nuoruuden ystävä.

Turkki sai suoraselkäisen johtajan. Olimme samassa poliittisessa nuorisojärjestössä. Erdoğan on hyvin tunteellinen mies. Hän kuuntelee muita, sitten hän käyttää kaikki voimansa ohjelmansa toteuttamiseksi.

Kun aiemmat Turkin johtajat lähtivät maailmalle, he istuivat hiljaa ja odottivat puheenvuoroa. Nyt meillä on mies, joka kertoo mitä maamme ja kansamme haluaa. Hän on kuin leijona. Maailma näkee miten pitkälle Turkki on päässyt.

Presidentti Erdoğan ei ole diktaattori, hän pitää vain kansansa ja maansa puolta. 

Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Tuncer Tunceli

muusikko, 42.

Maa on matkalla kohti sekasortoa. Talous yskii. Luvassa on lisää pommi-iskuja. Kaaosta luodaan tietoisesti, jotta ihmisille voitaisiin uskotella, että presidentti Erdoğanin vallan vahvistaminen toisi vakautta.

Yritän lähteä maasta. Turkissa muusikoilla ja muilla taiteilijoilla on isoja vaikeuksia. Festivaaleja ei enää järjestetä. Myös länsimaista korkeakulttuuria, kuten balettia ja oopperaa, vastustetaan.

Kansa on jakautunut. Puolet haikailee vanhan islamilaisen osmanivaltion perään, toinen puolisko on suuntautunut kohti länttä. Olemme menossa kohti yhteenottoa.