Tanjalla tuplajuhlat: Ensin valkolakki ja sitten pojalle nimi

Kurikkalainen ylioppilas Tanja Loukkola, 19, juhlii tänä kesänä tuplasti. Ensin hän painaa päähänsä valkolakin. Viikon kuluttua ylioppilasjuhlasta Tanjan ja Veli-Jussi Korpelan, 26, esikoispoika kastetaan. Molempia juhlia vietetään Tanjan kotona Kurikan Luovankylässä.

lukio
Tanja Loukkolaa jännitti, kun hän tutki maanantaina aamulla puhelimellaan ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Tanja jakoi hetken kumppaninsa Veli-Jussi Korpelan ja reilun kuukauden ikäisen vauvansa kanssa.
Tanja Loukkolaa jännitti, kun hän tutki maanantaina aamulla puhelimellaan ylioppilaskirjoitusten tuloksia. Tanja jakoi hetken kumppaninsa Veli-Jussi Korpelan ja reilun kuukauden ikäisen vauvansa kanssa.Olli Koski/Yle

Kun abiturientti Tanja Loukkola huomasi viime syksynä olevansa raskaana, alkoi jännitys siitä, ehtiikö hän tehdä ylioppilaskirjoitukset loppuun ennen lapsen syntymää. Hyvin hän ehti. Tanjan kirjoitukset päättyivät 30. maaliskuuta ja lapsi syntyi 15. huhtikuuta.

– Ihan hyvin meni, suunnitelmien mukaisesti, Tanja toteaa. Jos lapsi olisi syntynyt kesken kirjoitusten, hän olisi jatkanut koetta syksyllä.

Onnittelukortti tuli perässä

Tanja kertoo sekä koulun henkilökunnan että koulukavereiden suhtautuneen hyvin raskaana olevaan kolmasluokkalaiseen.

– Moni ei varmasti edes huomannut raskautta kuin vasta loppuaikana. Opettajilta tuli hyvin tukea. Sain tehdä joitakin kursseja itsenäisesti, ja onnittelukortti tuli perässä, 19-vuotias äiti hymyilee.

Tanja aikoo viettää ensimmäisen vuoden poikansa kanssa äitiyslomalla. Opiskelusuunnitelmissa on vielä vaihtoehtoja.

– Hyvin mahdollista, että suuntaan sosiaali- ja terveysalalle, mutta mitään en lyö vielä lukkoon.

Loukkolan suku on musiikkisuku. Kilpaileeko musiikki sosiaali- ja terveysalan kanssa?

– Voihan se siinä taustalla mennä, en kiellä sitäkään, Tanja Loukkola tuumaa.

Kumppanin lukio jatkuu

Samaan aikaan kun Tanja sulkee kotilukionsa oven, hänen kumppaninsa Veli-Jussi Korpela avaa lukion ovet vielä moneen kertaan. Elektroniikka-asentajaksi aikanaan valmistunut Veli-Jussi käy iltalukiota.

– Vuosi tai puolitoista vielä, sitten pitäisi olla lakki mullakin, Veli-Jussi laskeskelee.

– Lähdin lukioon, jotta saa avattua vähän enemmän ovia. Lukio jäi joskus kesken, ja halusin käydä sen loppuun, Veli-Jussi Korpela kertoo.

Molemmat vanhemmat, tuore ylioppilasäiti ja lukiolaisisä, eivät pelkää opiskelujen ja lapsenhoidon yhteensovittamista.

– Hyvin on mennyt, en näe ongelmaa, isä tuumaa.

– Ei yhtään pelota, lapsi menee tässä samalla, äiti jatkaa.

Nuorenparin loppukevät ja alkukesä on kiireinen. Viikon kuluttua koittaa muutto kerrostalon hissittömästä kolmannesta kerroksesta rivitaloon. Sitten on juhlien vuoro Tanjan kotona Luovankylässä.

– Kyllähän siellä melkoiset kemut tulee varmasti olemaan, Veli-Jussi Korpela uskoo.

– Siivousapua tarjosin äidille ja isälle, mutta saamme kuulemma mennä juhliin suoraa vain, Tanja tuumaa.

Valkoisella juhliin

Sittenkö lakkikauppaan?

– Se on jo kaapissa valmiina odottamassa. Tuli sen verran hyvät tulokset, että ei ollut pelkoa siitä, ettenkö pääsisi läpi, Tanja tunnustaa.

Entä puvun väri?

– Valkoinen!