Legopaketeissa yhä useammin aseita – Leluvalmistajat ja viihdeyhtiöt kamppailevat lasten huomiosta väkivallan avulla

Leluaseiden määrä tanskalaisen Legon rakennussarjapaketeissa on kasvanut vuosi vuodelta. Tuoreen tutkimuksen samankaltainen kehitys on havaittavissa myös muussa lasten viihteessä. Legon mukaan konfliktit ovat luonnollinen osa lapsen kehitystä.

Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Erilaiset aseet ja taisteluteemat ovat yleistyneet Lego-yhtiön rakennussarjoissa. Uusiseelantilaisen Canterburyn yliopiston tutkimuksen mukaan aseita on jo 30 prosentissa tanskalaisyhtiön lelupaketeista.

Legon tuotteista on tullut aikaisempaa väkivaltaisempia, koska leluvalmistajat joutuvat kamppailemaan yhä enemmän lasten huomiosta pelien ja digitaalisten laitteiden kanssa, tutkimusryhmä arvioi.

– Legon tuotteet eivät ole enää yhtä viattomia kuin aiemmin. Tuotteiden väkivalta näyttää ylittäneen rajan, joka tarvitaan leikin rikastamiseksi, sanoo tutkimusryhmän johtaja Christoph Bartneck. 

Aseita oli ensimmäisen kerran Lego-paketeissa vuonna 1978, kun yhtiön rakennussarjassa oli linna. Tähän pakettiin kuului myös miekkoja, kirveitä ja keihäitä.

Bartneckin johtamassa tutkimuksessa käytiin läpi Legon rakennussarjojen katalogeja vuodesta 1973 vuoteen 2015. Niistä selvisi, että aseiden määrä on jatkuvasti kasvanut.

– Vuosien mittaan ampumisia ja uhkaavaa käytöstä esittelevät sivut ovat lisääntyneet katalogeissa. Väkivaltainen toiminta esitetään niissä jännittävänä, Bartneck kuvailee.

Tutkimuksen mukaan samankaltainen kehitys on havaittavissa myös muussa lasten viihteessä.

"Aseilla aina joku tarkoitus"

Legon mukaan rakennussarjojen aseilla on aina joku tarkoitus, kuten maailman pelastaminen ja ne ovat osa lapsen kehitystä.

– Leikeissä konfliktit ovat luonnollinen osa lapsen kehitystä. Yritämme aina lieventää rakennussarjojemme konflikteja huumorilla, Legon edustaja Troy Taylor painottaa.

Tanskalainen leluvalmistaja oli konkurssin partaalla 2000-luvun puolivälissä, kun elektroniset pelit söivät sen rakennussarjojen suosiota.

Viime aikoina se on tuonut markkinoille suosittuihin elokuviin kuten Star Warsiin, Batmaniin ja Harry Potteriin perustuvia rakennussarjoja. Yhtiön tulos onkin ollut jo usean vuoden ajan voitollinen.