Osmo Soininvaara ihmettelee rakennusten suojeluvimmaa: "Mihin Alvar Aalto tai hänen toimistonsa on koskenut, muuttuu pyhäksi"

Alvar Aallon suunnitteleman Insinööritalon osaomistaja haluaisi muuttaa neljä kerrosta rakennuksesta asuntohotelliksi. Helsingin kaupungin virkamiehille se ei käy, koska rakennus on suojeltu asemakaavassa. Kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajaa, vihreiden Osmo Soininvaaraa ihmetyttää vanhojen talojen pitäminen tyhjillään.

kulttuuri
Monissa vaaleissa menestynyt kansanedustajaOsmo Soinivaara pitää Ylen Vaaligalleriaa hyvin demoraattisena ja Ylen tehtävään sopivana ideana.
Yle

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.) ihmettelee, miksi tyhjillään seisovia toimistorakennuksia ei voitaisi valjastaa asuinkäyttöön.

– Kukaan ei halua vanhoja koppikonttoreita, koska ne viittaavat menneisiin tapoihin. On hyväksyttävä se, että vanhoja rakennuksia pitää purkaa tai muuttaa niiden käyttötarkoitusta siten, että niillä on jotakin käyttöä, Soininvaara sanoo.

Hänen mukaansa toimistotilan tarve vähenee, koska ihmiset eivät tarvitse enää omia huoneita ja suuria mappimääriä, kun kaikki mahtuu läppärin muistiin.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli tiistaina poikkeamishakemusta, jonka tarkoituksena on muuttaa Alvar Aallon suunnitteleman, Punavuoressa sijaitsevan Insinööritalon neljä kerrosta asuntohotelliksi.

Kerrosten toimistotilat ovat tällä hetkellä enimmäkseen tyhjillään, muutamaa vuokralaista lukuunottamatta.

Hakemus ei mennyt läpi, asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Kaupunkisuunnitteluvirasto oli ehdottanut sen hylkäämistä.

Insinööritalo
Alvar Aallon Insinööritalo sijaitsee Helsingin Punavuoressa, osoitteessa Ratakatu 9.Icon Kiinteistörahastot

"Kaikki, mihin Aalto on koskenut, on muuttunut pyhäksi"

Kaupunkisuunnitteluviraston mielestä poikkeamista ei olisi pitänyt myöntää, koska käyttötarkoituksen muuttaminen olisi ollut vastoin alueen suunnittelutavoitteita. Talo on suojeltu asemakaavan suojelumääräyksellä.

Myös esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseo ja Uudenmaan ELY-keskus kritisoivat tilojen muuttamista asuntohotelliksi.

– Meillä tämä Alvar Aalto on vähän ehkä nostettu jumalan asemaan. Se on lähellä henkilöpalvontaa, että mihin Alvar Aalto tai hänen toimistonsa on koskenut, muuttuu pyhäksi, Soininvaara sanoo.

Hänen mielestä Aallolla on "erittäin hyviä suunnitelmia ja sitten vähän vähemmän hyviä". Yli 60 vuotta sitten toimistotiloiksi suunniteltu Insinööritalo ei välttämättä enää nykyaikana palvele tarkoitustaan.

– Se on vähän hankala asia, jos tämä pyhyys koskee myös sisätiloja. Että pitäisi sitten sementoida myös 70 vuotta vanhat työtavat. Ja se tuottaa nyt sitten suuria hankaluuksia, Soininvaara toteaa.

Hotellin sijasta tavallisia asuntoja

Lähes kaikki Alvar Aallon rakennukset Helsingissä ovat suojeltuja joko rakennussuojelulailla tai asemakaavalla.

– Minusta näitä suojeltavia rakennuksia pitäisi miettiä niiden laadun eikä arkkitehdin nimen perusteella. Pahinta ja surkeinta suojelua on se, että talot suojellaan tyhjiksi ja ne rapistuvat, koska niitä ei kannata edes lämmittää.

Asuntohotellin sijaan Soininvaara itse toivoisi rakennukseen tavallisia asuntoja. Hänen mukaansa kaupungille on tullut viime aikoina valtavan palljon hakemuksia muuttaa toimistoja asunnoiksi, koska tyhjää toimistotilaa on yli miljoona neliömetriä.

– Toimistoja on vähemmän tyhjillään keskustassa. Vaikka kysyntä toimistoista on keskustassa suurempaa kuin Espoon perukoilla, niin kysyntä asunnoista on vielä suurempaa, Soininvaara sanoo.

Vastustajat kritisoivat Aallon alkuperäisiä suunnitelmia

Asuntohotellia Ratakadulla sijaitsevaan Insinööritaloon hamuavan Icon kiinteistörahastot Oy:n toimitusjohtaja Markus Havulehto ei ymmärrä, miksi muutos on saanut vastustusta niin paljon.

– Aaltohan itse suunnitteli rakennuksen viidenteen kerrokseen asuinhuoneistoja. Samoin hänen suunnitelmissaan oli takapihalla kierreportaat, jotka rakennusvaiheessa muutettiin pystyportaiksi, Havulehto kertoo.

Paloturvallisuussyistä asuntohotellin takapihan puolelle suunnitellut kierreportaat olivat yksi seikka, jota esimerkiksi ELY-keskus lausunnossaan vastusti.