Näin Kreikan valtionvelka paisuu – katso video

Selviääkö Kreikka veloistaan, jos taakkaa kevennetään? Euromaat pohtivat tänään keinoja, joilla Kreikka selviytyisi veloistaan. Suomen velka on paljon pienempi kuin Kreikan, mutta sekin on kasvanut nopeasti.

Ulkomaat
Katso, miten Kreikan ja Suomen valtionvelat ovat kasvaneet.
Katso, miten Kreikan ja Suomen valtionvelat ovat kasvaneet.

Kreikan velka on ennätyksellinen suuri Euroopassa. Julkinen velka on paisunut yli 180 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Euromaiden valtiovarainministerit etsivät tänään tiistaina ratkaisuja, joilla Kreikan velkaa kevennettäisiin.

Olennaista Kreikan selviytymiselle velkataakasta on se, millaiset tulot sillä on. Maan suhteellinen velka on kasvanut, koska Kreikan tulot ovat romahtaneet. Lähes puolet Kreikan suhteellisesta velasta selittyykin bruttokansantuotteen pienenemisellä.

Esimerkiksi kahdeksan vuotta sitten Kreikan valtionvelka oli vähän suurempi kuin maan kansantulo, mutta nyt se on jo lähes kaksinkertainen bruttokansantuotteeseen nähden.

EU suunnittelee helpottavansa Kreikan velkataakkaa kolmessa eri vaiheessa: heti, muutaman vuoden päästä ja pitkällä aikavälillä. Ehtona helpotuksille on, että Kreikka tekee lupaamansa uudistukset.

Kiivaimmin velkahelpotuksia on ajanut Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, koska sen mielestä Kreikka ei muuten selviä veloistaan. Tiukimmin niitä ovat vastustaneet esimerkiksi Saksa ja Suomi.

Suomi on tähän asti ehdottomasti vaatinut IMF:n mukanaoloa Kreikan velkaohjelmassa, mutta Ylen tietojen mukaan Suomi voi olla muuttamassa näkemystään.

Katso videolta, miten Kreikan velka on kasvanut ja vertaa sitä Suomen kasvavaan valtionvelkaan.