Katujyrän äänet ja poliisi pelottivat – eskarilaiset kohtasivat pelkonsa ennen kouluun menoa

Taipalsaaren eskarilaiset halusivat kohdata pelkonsa ennen kuin siirtyvät ykkösluokalle. Lapset pelkäsivät kasviksia, pimeää ja poliisia. Pelkoprojekti päättyi oman voimaeläimen askarteluun.

varhaiskasvatus
eskarilaiset kaivertavat styroksiin
Satulaivan eskarin Puuhiset tekevät grafiikkatyönä voimaeläimensä.

Taipalsaarelaiset esikoululaiset odottavat innolla syksyllä alkavaa koulua. Ennen koulutielle siirtymistä piti kuitenkin käsitellä erilaisia pelkoja.

– Elokuussa pihalla kuului katujyrän ääni niin, että meidän hampaat kalisivat, kertoo lastentarhaopettaja Kirsi Rehunen eskarilaisten pelkoprojektin alusta.

Esikouluryhmät kokosivat talteen, mitä kaikkea kukin pelkää.

– Pelkäsimme puuroa, porkkanoita, dinosauruksia, poliisia ja pimeää, Rehunen luettelee.

Pelot pitää kohdata

Sitten alkoi pelkojen voittaminen kohtaamalla ne.

– Luistelun pelkääminen oli estää eskariin tulon kokonaan. Tarvittiin vähän rohkaisua. Kun osallistui luisteluun, sai itselleen timantteja. Kauden jälkeen olimme suorastaan talviurheiluhulluja, lastentarha Kirsi Rehunen muistelee.

Poliisin kanssa laskettiin pulkkamäkeä ja mitattiin nopeuksia. Kasvikset maistuivat helpommin ne tarjoili pupuhahmo. Pimeä ei pelota, kun sen kohtaa kavereiden kanssa. Dinosauruksista tehtiin omia animaatiota.

Saimaanharjun päiväkodin eskarilaiset onnistuivat pelkojen voittamisessa niin hyvin, että he voittivat pelkprojektillaan ensimmäisen palkinnon Yritys hyvä 2016 -kilpailussa.

"Nyt uskaltaa laittaa lapset kouluun"

Viime viikolla Saimaanharjulla Satulaivan eskarissa saatiin pelkoprojekti päätökseen, kun eskarilaiset olivat piirtäneet metsässä voimaeläimensä. Eläin voisi olla kainalossa tuomassa turvaa vaikka kouluun mennessä. Suuressa huudossa olivat erityisesti koirat, kissat ja pandat. Piirroksista tehtiin lopulta grafiikkavedoksia ammattigraafikoiden kanssa, graafikot palkattiin kilpailun voittorahoilla.

Kesään mennessä monet pelot ehdittiin voittaa. Koulukaan ei jännitä niin paljon, kun opettajaan on ehditty tutustua ja ympäristö on ennestään tuttu.

– Nyt uskaltaa laittaa lapset kouluun, Rehunen nauraa.