1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion kaupunki: Kelloniemen lääkärikopteritukikohdasta tehdylle valitukselle ei perusteita

Kaupunginhallitus antoi asiasta lausunnon Itä-Suomen hallinto-oikeudelle. Lisäksi se pyytää, että hallinto-oikeus käsittelisi valituksen kiireellisenä. Paikallinen asukasyhdistys valitti kaavamuutoksesta, joka mahdollistaisi tukikohdan siirron Rissalasta Kelloniemeen.

kotiseutuyhdistykset
Lääkärihelikopteri hallissa.
Antti Karhunen / Yle

Kuopion kaupunginhallitus on hylännyt valituksen Kelloniemeen suunnitellun lääkärikopterin tukikohdan kaavamuutoksesta. Kaupunginhallitus antoi asiasta lausunnon Itä-Suomen hallinto-oiikeudelle.

Lisäksi se pyytää, että hallinto-oikeus ratkaisisi asian kiireellisenä. Helmikuussa hyväksytystä asemakaavasta valitti Tiihotar-Saarijärvi-Kelloniemi -asukasyhdistys.

Asukasyhdistyksen mukaan asemakaavaa ei voi laatia yleiskaavan vastaisesti ja hanke vaatii yleiskaavan muutosta. Yhdistys perusteli valitustaan sillä, että alue on määrätty yleiskaavassa teollisuus- ja varastorakennusten alueeksi ja ranta-alue on merkitty rakentamattomaksi.

Yhdistyksen mukaan Kelloniemessä pitäisi tehdä kokonaisvaltainen kaavallinen tarkastelu, jossa ratkaistaan eri toimintojen sijoittuminen ja yhteensopivuus. Kellomäen puutarhan ja Lihakunnan tontille on suunniteltu asuntorakentamista.

Yhdistys arvostelee kaavaselostusta myös muun muassa siitä, että helikopteritukikohdan sijoitusvaihtoehtoja ei ole selvitetty riittävästi ja että tehty meluselvitys ei anna oikeaa kuvaa helikopteritoiminnan aiheuttamasta melusta.

Kaupunki: Kelloniemi on sopivin paikka tukikohdalle

Kaupungin mukaan Kelloniemi on sopivin paikka helikopteritukikohdaksi muun muassa siksi, että ympäristössä on lentämiseen riittävän vapaa alue ja sieltä pystytään saavuttamaan Kuopion kantakaupungin alue 10 minuuttia nopeammin kuin nykyisestä tukikohdasta Rissalasta.

Meluväitteistä kaupunki toteaa vastineessaan, että selvityksessä on käytetty yhteispohjoismaista laskentamallia, joka sopii hyvin muun muassa helikopterimelun laskentaan. Kaupunki pitää asukasyhdistyksen meluselvitystä kohtaan esittämiä väitteitä virheellisinä tai perusteettomina.

Asukasyhdistys on myös todennut valituksessaan, että sisämelu ylittää sosiaali- ja terveysministeriön asettamat enimmäisarvot. Kuopion kaupungin mukaan yhdistys on sekoittanut eri mittaus- ja laskentaominaisuudet ja niiden suhteet. Kaupungin mukaan voidaan hyvällä varmuudella sanoa, että helikopterimelu ei ole niin voimakasta, että se häiritsisi asukkaiden unta.

Lue seuraavaksi