1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaisyritys nappasi tv-jätti HBO:n – New Yorkissa olisi jo enemmän asiakkaita kuin voi ottaa

Suomalainen koodaus- ja designosaaminen ovat kovassa nosteessa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Ohjelmistoyritys Reaktor on haalinut lyhyessä ajassa asiakkaikseen joukon merkittäviä amerikkalaisia yrityksiä.

Joonas Makkonen on pyörittänyt Reaktoria New Yorkissa reilun vuoden. Kuva: Hanna Eskonen / Yle

Parasta mitä olemme ikinä nähneet, yhdysvaltalainen tv-yhtiö HBO kuvaili Reaktoria kaksi vuotta sitten.

Suomalainen ohjelmistoyritys oli saanut vain viikkoa aiemmin kutsun pitchaamaan eli pitämään myyntipuhetta yhdelle maailman merkittävimmistä tv-taloista.

Suomessakin laadukkaista sarjoistaan tunnettu yhtiö etsi nettipalveluilleen suunnittelijaa ja teknistä toteuttajaa.

Mennään nyt käymään New Yorkissa ja katsotaan, miten paljon tulee turpaan.

Joonas Makkonen, Reaktor

– He olivat käyneet paikalliset lafkat läpi, eivätkä olleet tyytyväisiä näkemäänsä, Reaktorin Yhdysvaltain toiminnoista vastaava Joonas Makkonen kertoo.

Reaktorin odotukset eivät olleet korkealla, sillä samasta projektista kisasi joukko maailman kovimpia ohjelmistoyhtiöitä.

– Oltiin, että mennään nyt käymään New Yorkissa ja katsotaan, miten paljon tulee turpaan, Makkonen nauraa.

Reaktor voitti kilpailun, ja HBO tarjosi diiliä. Sen jälkeen yhteyttä otti Nasdaq, Yhdysvaltain teknologiapörssi, joka halusi uusia mainostaulunsa Times Squarella, New Yorkin kuuluisalla aukiolla.

Nyt Makkonen istuu Manhattanilla, monikerroksisesta toimistohotellista vuokratuissa tiloissa. Parhaillaan etsinnässä on oma toimisto, jotta yritys pääsisi kasvamaan.

Asiakkaita on tullut koko ajan lisää, ja HBO:lle Reaktor on Makkosen mukaan yksi tärkeimpiä digitaalisten palvelujen toteuttajia ja suunnittelijoita.

Liiketoiminta on kasvanut vuodessa niin, että viidennes Reaktorin liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista. Asiakkaita olisi tarjolla paljon enemmän kuin yritys pystyy ottamaan.

– Tämä on alipalveltu markkina. Duunia riittää, mutta ihmisiä ei kuitenkaan ole. Suomalaisten osaaminen on kovempaa kuin täällä keskimäärin.

Työntekijöiden löytäminen Yhdysvalloista vaikeaa – suomalaiset pesevät osaamisessa

New York ei ole perinteisesti ollut teknologiayritysten ja startupien kaupunki. Huipputekijät ja it-alan koulutus ovat valuneet Piilaaksoon Yhdysvaltain länsirannikolle.

Se näkyy newyorkilaisten yritysten nettipalveluissa, sanoo Makkonen.

– Monet palvelut ovat päältä kauniita, mutta kun alat käyttää niitä, ne feilaa, hän sanoo.

Kaupungissa käykin juuri nyt kova digibuumi. Maailman suurimmat pankit, mediatalot ja yritysten pääkonttorit etsivät kuumeisesti tekijöitä uusille verkkopalveluilleen.

Rahaa markkinoilla liikkuu arviolta 50 miljardia euroa – Suomen valtion budjettia vastaava summa.

– Menossa on aalto, jossa kaikkien teollisuuden alojen palvelut digitalisoituvat finanssisektorista mediaan, New York Technology Councilin puheenjohtaja Erik Grimmelmann kuvaa tilannetta.

Teknologialan työpaikkojen määrä kasvoi New Yorkissa lähes 20 prosenttia vuosina 2003–2013, arvioi Technology Council. Koko maassa työpaikat lisääntyivät neljä prosenttia.

Monet palvelut ovat päältä kauniita, mutta kun alat käyttää niitä, ne feilaa.

Joonas Makkonen, Reaktor

Reaktorilla ja muilla skandinaaveilla on selkeä kilpailuetu, uskoo Slushissa Helsingissäkin viime vuonna vieraillut Grimmelmann. Koodareiden ja designereiden osaaminen on kovaa tasoa paikallisiin verrattuna.

Työntekijöiden rekrytointi Yhdysvalloista onkin osoittautunut Reaktorin suurimmaksi haasteeksi. Kaupungista löytyy maailman kovin kärki, mutta sen jälkeen taso putoaa nopeasti.

Reaktorilla on Yhdysvalloissa viitisentoista työntekijää. Loput istuvat Suomessa.

– Suomessa koulutuksen laatu ohjelmistokehityksessä on ihan eri luokkaa, Joonas Makkonen sanoo.

Makkonen ei mieti sekuntiakaan vastatakseen, mitä mieltä on Suomen hallituksen aikeista leikata korkeakoulutuksesta. Siis siitä, joka näyttäyttyy Yhdysvalloista käsin tuntemattoman pikkuvaltion ainoana myyntivalttina.

– En voi käsittää. Ehkä on kaunis ajatus taustalla, mutta se johtaa tehostamisen sijaan vain kylmään leikkaamiseen. Kauhulla odotan, mitä siitä seuraa.

Kaupunki täynnä onnettomia menestyjiä

Joonas Makkonen. Kuva: Reaktor

New Yorkissa toimii Reaktorin lisäksi muutamia suomalaisia ohjelmistoalan yrityksiä, mutta lisääkin markkinoille mahtuisi.

Pienen yrityksen asettuminen suureen metropoliin on sekä helppoa että vaikeaa, Makkonen sanoo. Paikalle on pakko asettua, pelkkä reissaaminen maiden välillä ei toimi. Syy on kalenterikulttuuri.

– Joka aamu ihmiset priorisoivat kalenterinsa uudelleen ja tapaamisia siirretään. Etänä myyminen on sattumaa.

Reaktor etsii parhaillaan uusia työntekijöitä. Kilpailu parhaista on kovaa. Noin puolet loppusuoralle päässeistä hakijoista päättää lopulta itse olla valitsemasta yritystä, Makkonen kertoo. 

Ihmiset ovat keskimäärin lopussa. Onnetonta menestyjää on täynnä tämä kylä.

Joonas Makkonen, Reaktor

Amerikkalainen työvoima on jopa tuplasti kalliimpaa kuin Suomessa. Pienen suomalaisyrityksen on mahdotonta kisata Googlen ja Facebookin kaltaisten jättien kanssa palkoilla.

– Kilpailemme työn sisällöllä. Voimme tarjota isoja rooleja. Facebookilla voi päätyä koodaamaan yhtä f:n nurkkaa.

Toinen suomalainen etu on työkulttuuri. Kahdeksan tunnin työpäivät ja neljän viikon vuosilomat ovat newyorkilaisille lähes tuntemattomia käytänteitä.

Kaupungissa on maailman eniten pitämättömiä lomia, ja ihmiset kotiutuvat töistään myöhään illalla päästääkseen lapsenvahdin kotiin.

– Ihmiset ovat keskimäärin lopussa. Onnetonta menestyjää on täynnä tämä kylä, sanoo Makkonen, jonka vaimo aloitti New Yorkiin muutettua bisneksen elämäntapavalmentajana. Asiakkaita on riittänyt.

New York ei silti ulkomaalaistaustaisia yrittäjiä kavahda. Sulatusuuniksi kutsutun kaupungin väestöstä arviolta puolet puhuu äidinkielenään muuta kuin englantia.

Kaupunki on avoin uusille ihmisille ja ideoille. Työt ja asiakkaat löytyvät useimmiten sosiaalisten verkostojen kautta.

Niitä ihmiset eivät pihtaa, vaan ovat valmiita esittelemään uuden tulokkaan, Makkonen sanoo.

– Arvo bisnesmaailmassa määräytyy sen mukaan, miten arvokas verkostosi on. Arvosi nousee, jos pystyt esittelemään muut tärkeille tyypeille.