Riina urakoi kolmoistutkinnon – nyt on töiden ja seikkailujen vuoro

Kortesjärveläinen Riina Tuhkasaari suoritti Seinäjoen lukiossa kolmoistutkinnon. Nyt on välivuoden vuoro. Opiskelujen lomassa Riinä lähti rohkeasti kielitaidottomana Kanadaan ja Espanjaan ja aikoo jatkossakin kokeilla rajojaan - ja ylittää niitä.

lukio
Riina Tuhkasaaren mielestä kolmoistutkinto oli kova urakka.
Riina Tuhkasaaren mielestä kolmoistutkinto oli kova urakka.Pauliina Jaakkola/Yle

Parikymppinen kortesjärveläinen Riina Tuhkasaari urakoi Seinäjoen lukiosta kolmoistutkinnon. Se tarkoittaa ylioppilastutkinnon lisäksi ammatillisen tutkinnon ja lukion koko oppimäärän suorittamista.

Seinäjoen lukion rehtori Tuula Lamminmäen mukaan kolmoistutkinnon suorittaminen ei ole kovin yleistä.

– Se on huomattavan paljon laajempi kuin kaksoistutkinto. Kaksoistutkinnon suorittajat eivät tavallisesti opiskele lukion koko oppimäärää, Tuula Lamminmäki sanoo. Lamminmäen mukaan kolmoistutkinnon suorittajia on Seinäjoen lukiossa muutamia, noin viisi lukuvuodessa

Kolmoistutkinnon suorittaminen oli melko työläs urakka myös Riina Tuhkasaaren mielestä.

– Olihan siinä hommaa, hän myöntää. Siinä piti suunnitella ja priorisoida, että mihin käyttää energiansa ja mihin vähän vähemmän, Riina summaa.

Jatko-opinnot saa odottaa

Ylioppilastutkinnon lisäksi Riina Tuhkasaarella on plakkarissa nyt myös ICT-asentajan ammattitutkinto. Riina on hyvillään, että ammatti on – vaikkei se hänen tulevaisuudenalansa taida ollakaan.

– Olihan se ihan mielenkiintoista, mutta kyllä minä varmaan sitten vaihdan alaa, kun jatkan opiskeluja, että ei se sitten ehkä ollut täysin se oma ala kuitenkaan.

Kesän Riina Tuhkasaari viettää kesätöissä ja syksyllä kutsuu maailman raitti. Ehkä. Riina aikoo joka tapauksessa viettää välivuoden opiskelusta.

– En ole hakenut mihinkään kouluun, että katsoo nyt, että menenkö töihin vai lähdenkö ulkomaille töihin. Se on vielä ihan täysin auki.

– Unelma olisi olla mieluusti jossain ulkomailla töissä, Riina sanoo.

Ummikkona matkaan, kielitaito taskussa takaisin

Riina Tuhkasaari suoritti kolmoistutkinnon viidessä vuodessa, joista yhden hän vietti vaihto-oppilaana Kanadassa. Ranskankieliselle alueelle Montrealin lähelle hän lähti ”nollakielitaidolla”, samoin kuin ammattiopintojen puolelta työharjoitteluun Espanjaan neljäksi kuukaudeksi.

– Vaihto-oppilasvuosi oli mahtava kaikkine hyvine ja huonoine puolineen, mutta kyllä se on ollut tähän mennessä elämäni paras vuosi. Siellä oppi niin paljon ja se avarsi maailmankuvaa, Riina tuumaa.

– Matkustaminen on semmoinen mitä tykkään tehdä, etsiä omia rajoja ja ylittää niitä. Että lähteä nollakielitaidolla ja katsoa mitä siitä tulee.

Seuraavaksi suunnitelmissa on englannin taidon petraaminen. Alustavasti hän on vilkuillut Uuden-Seelannin suuntaan.

– Olen ajatellut lähteä sinne Working Holiday -passilla töihin ja seikkailemaan, Riina paljastaa.

Entäs aloilleen asettuminen ja kahdeksasta neljään työ. Odottaako se sitten, kun maailma on koluttu?

–Jaa-a. En tiedä, kai se joskus tulee eteen, mutta toivottavasti ei vielä kovin lähitulevaisuudessa. On vielä maailmaa, mitä pitää kiertää ja nähdä, Riina naurahtaa.