1. yle.fi
  2. Uutiset

Orpo: Migrin linjaukset Irakista, Afganistanista ja Somaliasta oikeudenmukaisia

Maahanmuuttovirasto linjasi kolmen maan turvallisuustilanteen parantuneen. Kriteerit turvapaikan ja oleskeluluvan saamiseen tiukkenevat. Sisäministeri Petteri Orpo korostaa, että hakemukset käsitellään silti yksilöllisesti.

Kotimaan uutiset
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.)
Yle

Sisäministeri Petteri Orpo pitää Maahanmuuttoviraston luokitteluja Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilanteista perusteltuina.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan näistä maista saapuvia turvapaikanhakijoita voidaan käännyttää kotimaihinsa, riippumatta asuinalueesta, parantuneen turvallisuustilanteen takia.

Etenkin Irakissa ja Afganistanissa väkivaltaisuudet ovat kuitenkin jatkuneet. Kaikki kolme lukeutuvat maihin, joihin ulkoministeriön suositusten mukaan tulee välttää matkustamista.

Orpo toteaa, ettei maahanmuuttoviraston arvio tarkoita maiden olevan yksiselitteisesti turvallisia.

– Maat eivät ole taikaiskusta muuttuneet turvallisiksi. Isistä on pystytty kuitenkin heikentämään Yhdysvaltain johtaman liittouman avulla. Se näkyy parantuneena turvallisuustilanteena, Orpo sanoo.

Ei politiikkaa

Petteri Orpo muistuttaa, että kyseessä ei ole poliittinen linjaus, vaan Maahanmuuttoviraston virkavastuulla tekemä arvio.

– Maiden turvallisuustilanteiden arvioiminen on Maahanmuuttoviraston virkamiesten tehtävä. Tätä ei päätetty poliittisesti, Orpo toteaa.

Virasto on perustellut linjaustaan muun muassa Ruotsin vastaavaan käytäntöön turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä.

Päätökset tehdään yksilöllisesti

Turvapaikan ja oleskeluluvan saaminen vaikeutuu selvästi irakilaisille, afganistanilaisille ja somalialaisille. Petteri Orpo uskoo, että apua tarvitsevien mahdollisuudet saada myönteinen päätös ovat samat kuin ennenkin.

– Jokainen saa yksilöllisen käsittelyn, jossa henkilön elämä ja taustat määrittävät päätöksen. Päätös ei siis ole automaattisesti myönteinen, mutta oikeudenmukaisuus toteutuu, Orpo sanoo.

Yli 60 prosenttia viime vuoden turvapaikanhakijoista saapui Suomeen Irakista. Linjaus ei vaikuta voimassa oleviin päätöksiin.

Lue seuraavaksi