Vesi ja saippua ei riitä nuoren miehen ulkonäön hoitoon – peilin edessä voi kulua tuntikin

Ulkonäkö asettaa paineita myös nuorille miehille. Selfie-aikakaudella tukan, parran ja lihasten tulee olla alati kuvauskunnossa. Ylöjärven Voionmaan opistolla opiskelevilla nuorilla miehillä on kuitenkin terve suhtautuminen ulkonäköön: jos kelpaa itselleen, silloin saa kelvata muillekin.

Kotimaa
Kaksi nuorta miestä näyttää hauiksiaan
Kai Pohjanen / Yle

Kyllä siinä tukkaa laitetaan moneen otteeseen. Tukan kanssa menee ainakin se puoli tuntia.

Karim Rapatti

Neljä varsin erityylistä noin parikymppistä nuorta miestä on lyöttäytynyt juttusille aurinkoisella Voionmaan opiston pihalla. Yhdellä heistä kiiltelee kalju, toinen on hevilettinen, kolmannen komeat hauikset ovat esillä hihattomassa t-paidassa ja neljännen kaverin leukaa komistaa komea parta.

Pohjanmaalta Pirkanmaalle opiskelemaan saapunut Samuli Suonyrjö paistattelee päivää tummassa liehuletissään. Hän myöntää, että nuorilla miehillä on samaan tapaan ulkonäköpaineita kuin naisillakin.

Aamutoimiinsa Samuli arvelee kuluttavan aikaa noin viisi sekuntia. Aivan toista maata on helsinkiläinen Karim Rapatti, joka kotona ollessaan käyttää aikaa aamutoimiin jopa tunnin verran.

– Kyllä siinä tukkaa laitetaan moneen otteeseen. Tukan kanssa menee ainakin se puoli tuntia. Loppuaika menee vaatteiden kanssa pläräämiseen, kun toinen vaate ei sovi yhteen toisen kanssa, Karim nauraa.

Nuori  mies esittelee lihaksiaan
Karim Ripatti on ylpeä lihaksistaan.Kai Pohjanen / Yle

Hänelle kunnostaan huolehtimien on tärkeä juttu. Karim on Voionmaan opiston nelikosta ainoa, joka harrastaa säännöllisesti punttisalilla käymistä.

– Ennen salitreenauksen aloittamista minä en tuntenut itseäni hyväksi ihmiseksi, Karim kertoo harrastuksensa taustoista.

Samuli Suonyrjö ja Heikki Kiiski pitävät arkiliikuntaa riittävänä hyvän kunnon ylläpidossa. Samuli luottaa kuntonsa ylläpidossa fyysisen työn tekemiseen ja Heikki pyöräilyn voimaan.

Hyvää ulkonäköön riittää usein vesi ja saippua

Heikki Kiiski naureskelee muhkean partansa takaa, että hänen ulkonäöllään yöelämään lähtemisessä ei voi olla muuta kuin paineita. Toisaalta mies on hyvin sinut itsensä kanssa. Hän on nimittäin sitä mieltä, että jos kelpaa itselleen, silloin saa kelvata muillekin.

– Vesi ja saippua ovat riittävät ehostamiseen. Myös hiukset ja parta tulee olla kunnossa, Kiiski pohtii.

Nuoret miehet koulun pihalla
Karim Rapatti (vas.), Samuli Suonyrjö, Niko Takalahti ja Heikki Kiiski Voionmaan opiston pihalla.Kai Pohjanen / Yle

Kaljuksi itsensä ajanut Niko Takalahti polttelee jutustelun lomassa tupakkaa. Hän ei pidä tupakointia imagokysymyksenä vaan omana rauhoittumismetodinaan. Hänelle suurimman osan itsensä ehostamisajasta vie kaljuna pysyminen.

– Kyllä siinä lähes joka päivä joutuu pitämään höylää kädessään, jotta tukka pysyisi siististi poissa, Niko kertoo.

Takalahden mielestä kaikilla nuorilla on jonkinlaisia ulkonäköpaineita, mutta hän on ratkaissut ongelman jo yläasteikäisenä. Nikon ratkaisu on se, että hän hakeutuu itseään rumempien kavereiden pariin.

– Siksi Samuli ja Heikki ovat täällä Voionmaalla mun parhaita kavereita, Takalahti toteaa naama peruslukemilla ja saa muun porukan nauramaan.