Presidentinvaalien tulos jakoi Itävallan rajusti – katso kartta

Itävallassa presidentinvaalien tulos paljasti selkeän kuilun maaseudun ja kaupunkialueiden välillä. Vastavalittu presidentti Alexander van der Bellen vetoaa kilpailijansa äänestäjiin.

Ulkomaat
Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Itävallassa sunnuntain presidentinvaalien ääntenlasku oli poikkeuksellisen jännittävä. Maan sisäministeri Wolgang Sobotka julisti vaalituloksen vasta maanantaina alkuillasta.

Vaalitulos jakoi Itävallan kahtia: vihreiden van der Bellen sai 50,3 prosenttia äänistä ja vain 31 026 ääntä enemmän kuin oikeistopopulistinen kilpailijansa, Vapauspuolueen Norbert Hofer.

Itävallan vaalitulos paljastaa maan yleisradioyhtiön ORF:n (siirryt toiseen palveluun) kokoamassa kartassa selkeän jaon kaupunkialueiden ja maaseudun välillä. Vihreiden tukemaa van der Belleniä tuettiin kaikissa kaupungeissa. Vapauspuolueen Hofer puolestaan keräsi kannatuksensa maaseutualueilla.

Uusi presidentti sovinnollisena

Itävallan vastavalittu presidentti van der Bellen korostaa pitävänsä koko Itävaltaa tärkeänä.

Alexander van der Bellen.
Alexander van der Bellen.Florian Wieser / AOP

– Paljon on puhuttu tämän maan jakolinjoista vanhojen ja nuorten, kaupunkien ja maaseudun välillä. Nämä kaksi puolta ovat yhdessä Itävalta ja kumpikin niistä on yhtä tärkeä, van der Bellen korosti voitonpuheessaan.

– Toimin parhaan ymmärrykseni ja omatuntoni mukaan. Olen ehkä tunteellinen, mutta pidän Itävaltaa upeana maana, jolla on edessään suurenmoinen tulevaisuus.

Van der Bellen ilmoitti luopuvansa heti väliaikaisesti Vihreiden jäsenyydestä, koska hän haluaa olla puoluerajat ylittävä liittopresidentti.

– Tästä illasta lähtien teen töitä Norbert Hoferin äänestäjien vakuuttamiseksi.