YK Fallujan jättihyökkäyksestä: Asukkaille taattava turvallinen ulospääsy

Irakin armeijan joukot ovat vallanneet Isisiltä Fallujan koillispuolella olevia alueita maanantaina alkaneessa suurhyökkäyksessä.

Ulkomaat
Irakilaissotilaita.
Irakilaissotilaat valmistautuivat hyökkäykseen maanantaina Fallujan lähellä.Nawras Aamer / EPA

YK vaatii turvakäytävien luomista kovien taisteluiden keskellä olevan Fallujan siviiliväestölle. Irakin armeija aloitti maanantaina suurhyökkäyksen vallatakseen terroristijärjestö Isisin hallussa olevan kaupungin.

YK:n tiedottajan Stephane Dujarricin mukaan kaupungin 50 000 asukasta ovat vaarassa joutua taisteluiden jalkoihin. Hän sanoo järjestön olevan hyvin huolissaan siviiliväestöstä ja he yrittävät arvioida paikallisten avustusjärjestöjen kanssa avuntarvetta pikaisesti.

– Asukkaat ovat kuolemanvaarassa, kun he yrittävät paeta. Tästä syystä olisi tärkeää luoda turvallisia väyliä ulos kaupungista, joita he voisivat käyttää, Dujarric painottaa.

Fallujan asukkaat ovat kuoleman vaarassa, kun he yrittävät paeta. Tästä syystä olisi tärkeää luoda turvallisia väyliä ulos kaupungista.

YK:n Stephane Dujarric

Tiedottaja sanoo, että osa asukkaista on onnistunut pääsemään pois Fallujasta ja heille on annettu hätäapua, kuten vettä ja suojaa. Naiset ja lapset on viety Fallujan eteläpuolelle ja miehet siirretty muualle Anbarin provinssiin turvatarkastukseen, Dujarric paljastaa. Hän ei pystynyt kertomaan tarkkoja lukuja paenneista.

Irakin armeija kehotti sunnuntaina Fallujahin asukkaita pakenemaan kaupungista. Jos tämä ei ole mahdollista heidän tulisi ripustaa valkoinen lippu asuinpaikkaansa ja pysyä kaukana Isisin tukikohdista. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan sekä Isis että Irakin joukot ovat kuitenkin estäneet siviilejä lähtemästä taistelualueelta.

UNHCR kertoo, ettei se ole pystynyt toimittamaan Fallujaan apua sen jälkeen, kun Irakin armeija valtasi takaisin läheisen Ramadin kaupungin. Taistelut ovat katkaisseet Fallujan kaikki huoltoreitit, joten asukkaat eivät pääse pois.

Isis on pitänyt Fallujania tukikohtanaan tammikuusta 2014. Ninevehin provinssissa sijaitsevan Mosulin lisäksi se on toinen vielä Isisin vallassa oleva suurkaupunki Irakissa.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi kertoi maanantaina Irakin joukkojen ottaneen haltuunsa Fallujan koillispuolella olevan Karman pikkukaupungin ja osia ympäröivästä maaseudusta. Yhdysvaltain johtaman liittouma tuki Irakin armeijan ilmaiskuja ja tykistötulta omilla ilmaiskuillaan.

Al-Abadi kuvaili operaation alun olleen "suuri menestys", ja Irakin joukot olivat saavuttaneet ensimmäisenä päivänä odotettua enemmän.

Lähteet: AFP, AP