Kotka hankkii lisää Alvar Aaltoa – Sunilan tehtaanjohtajan asunto siirtyy kokonaan kaupungille

Kotkan kaupunki vaihtaa Sunilan puhdistamon tehtaanjohtajan asuntoon. Metsäyhtiö Stora Enson kanssa on neuvoteltu vaihtokaupasta, jossa nykyisellään yhteisesti omistetuista kiinteistöistä Sunilan puhdistamo siirtyy kokonaan Stora Ensolle ja tehtaanjohtajan asunto puolestaan Kotkan kaupungille.

Kotka
Sunilan tehtaanjohtajan vuonna 1937 valmistunut, Alvar Aallon suunnittelema asunto Kotkan Sunilassa.
Miina Sillanpää / Yle

Alvar Aallon suunnittelema Sunilan tehtaanjohtajan asunto Kantola on siirtymässä kokonaan Kotkan kaupungin omistukseen.

Kaupunki on neuvotellut Stora Enson kanssa vaihtokaupasta, jossa Sunilan puhdistamon osakekanta siirtyy kokonaisuudessaan metsäyhtiölle. Kaupunki puolestaan saa omistukseensa 1930-luvun lopulla valmistuneen Kantolan, viisi tonttia sekä liikenne- ja pysäköintialueita.

Vaihdettavien osuuksien arvo on hieman alta 300 000 tuhatta euroa. Nykyisellään Kantola ja puhdistamo ovat olleet puoliksi Kotkan ja puoliksi Stora Enson omistuksessa. Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi omistusjärjestelyt maanantaina.

Lisää koulutuksia, kokouksia ja tapahtumia Kantolaan

Kantolalla on viime vuosina ollut kysyntää koulutusten ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana. Viime vuonna noin kolmannes rakennuksen kuluista on voitu kattaa niistä saaduilla vuokratuloilla.

Kaupunki aikoo kehittää Kantolan vuokraustoimintaa. Omistusjärjestelyjen ollessa kesken Kantolan tiloja ei toistaiseksi ole markkinoitu vielä mitenkään. Kaupunki uskoo, että kysyntää tulee riittämään. Sunilaan ja Kantolaan liittyvien matkailu- ja majoituspalveluiden kehittämistä selvitetään yhdessä kehittämisyhtiö Cursorin kanssa.

Historiallinen rakennus vaatii myös investointeja. Muutoin käyttökelpoisen rakennuksen julkisivu pitäisi kunnostaa. Slammattu tiilipinta on paikoin tummunut ja halkeillut. Samalla myös ikkunoiden ulkopintoja ja julkisivun puuosia pitäisi huoltaa. Kaupungin pyytämän rakennusliikkeen arvion mukaan tämä voisi kustantaa noin 170 000 euroa.

Alvar Aalto kuuluu kansainvälisesti arvostettujen arkkitehtien ehdottomaan tähtikaartiin, joten kaupungin mielestä Aallon perinnön säilyttäminen ja nykyistä parempi hyödyntäminen kaupungin markkinoinnissa on tärkeää.

Kotkalle on siirtymässä myös rantasauna sekä rakentamattomia tontteja. Kaavamuutoksen kautta tontit mahdollistavat harkittua lisärakentamista, jonka kaupunki laskee voivan edistää liiketoiminnan sijoittumista Sunilaan.