Kreikka tyhjentää Idomenin pakolaisleiriä – video

Tuhannet turvapaikanhakijat ovat oleilleet Kreikan ja Makedonian rajalla helmikuusta lähtien, kun Makedonia esti pakolaisten pääsyn maahan.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia leirillä Idomenissa.
Kreikan viranomaiset arvioivat Idomenin tilapäisen pakolaisleirin tyhjentämisen vievän noin viikon verran.

Kreikka on aloittanut tiistaiaamuna Kreikan ja Makedonian rajalla olevan Idomenin epävirallisen pakolaisleirin tyhjentämisen.

Viranomaisten on tarkoitus siirtää ihmiset pikkuhiljaa vastavalmistuneisiin virallisiin pakolaiskeskuksiin muualla Kreikassa. Ensimmäiset paria sataa ihmistä kuljettaneet bussit lähtivät kohti pohjoista Thessalonikin kaupunkia.

Noin 8 400 turvapaikanhakijaa on oleillut leirillä kuukausia kurjissa oloissa sen jälkeen, kun Makedonia sulki Kreikan vastaisen rajansa helmikuussa. Tilapäinen leiri sijaitsee pellolla lähellä Idomenin rajakaupunkia.

Toimittajat eivät päässeet seuraamaan siirto-operaatiota vaan heidät pysäytettiin tiesululle. Kreikan hallituksen tiedottaja vakuutti aiemmin, ettei poliisi tule käyttämään voimatoimia Idomenin tyhjentämisessä. Hän arvioi, että ihmisten siirto kestää viikosta kymmeneen päivään.

Turvapaikanhakijoiden siirrosta vastaa noin 400 poliisia.

Kreikka on yrittänyt kuukausien ajan taivutella leiriin jääneitä ihmisiä siirtymään muualle ja viime viikkoina tuhannet ihmiset ovat lähteneet virallisiin pakolaiskeskuksiin.

Idomenin leirillä on ollut levottomuuksia kevään aikana. Noin 260 ihmistä loukkaantui mellakassa, kun turhautunut väkijoukko pyrki Makedonian rajan yli huhtikuussa.

Makedonian poliisi käytti joukkoa vastaan kyynelkaasua. Paikalla olleet lääkärit kertoivat myös kumiluotien ampumisesta, mutta Makedonia on kiistänyt väitteen.

Lähteet: AFP, AP