Hyppää sisältöön

Brasiliassa kuohuu jälleen, avainministeri jätti paikkansa kohunauhan jälkeen

Brasilian virkaatekevän presidentin Michael Temerin alle parin viikon ikäinen hallitus on joutunut heti vaikeuksiin.

Romero Juca (vas.) ja presidentti Michel Temer vierailivat Brasilian kongressissa maanantaina. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Michel Temerin läheinen liittolainen, suunnitteluministeri Romero Juca erosi sen jälkeen, kun julkisuuteen vuodettiin äänite, jossa hän juonii Brasiliaa ravistelevan valtavan korruptiotutkinnan pysäyttämisesta. Nauhalla mietitään myös miten presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa voitaisiin käyttää hyväksi tutkinnan jarruttamisessa.

Juca ilmestyi paljastuksen jälkeen pikaisesti maan televisioon ja kertoi jättävänsä tehtävänsä tiistaina.

Jucan kuvaillaan olevan Temerin "oikea käsi". Hänet oli valittu johtamaan kongressin työryhmää, jonka piti miettiä radikaaleja toimia, joilla Brasilian laman kourissa oleva talous saataisiin kuntoon.

Brasilialaisen sanomalehti Folhan julkaisemissa nauhoissa Juca keskustelee korruptiotutkinnasta maaliskuussa entisen öljy-yhtiön toimitusjohtajan Sergio Machadon kanssa. Juca sanoo, että Rousseffin viraltapano on välttämätöntä poliittisen sopimuksen aikaansaamiseksi ja tutkinnan aiheuttamien vahinkojen leviämisen estämiseksi. Juca kertoo myös saaneensa suunnitelmalleen hyväksynnän viraltapanotoimia valvovilta korkeimman oikeuden tuomareilta.

Machadoa ja Jucaa epäillään molempia valtion öljy-yhtiön Petrobrasin ympärille kiertyneestä laajasta korruptiosta ja varojen kavalluksesta.

Brasilian syrjäytetty presidentti Dilma Rousseff sanoi nauhan todistavan, että hänen viraltapanonsa oli poliittinen vallankaappaus, jonka tarkoitus oli suojella Petrobrasin skandaaliin yhdistettyjä vallanpitäjiä.

Rousseff joutui jättämään presidentin tehtävän puoleksi vuodeksi 12. toukokuuta ja häntä uhkaa syyte maan budjettilakien rikkomisesta. Rousseffin epäillään vääristelleen maan talouslukuja uudelleenvalintansa takaamiseksi vuonna 2014.