TEM: Työttömyyden kasvu on selvästi hidastunut – Työttömyysprosentti 9,8 huhtikuussa

Työttömyyden kasvun hidastuminen alkoi puolisen vuotta sitten. Tuolloin työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna 5,5 prosenttia – nyt huhtikuussa enää 0,7 prosenttia.

talous
Vuoronumerolappuja TE-toimistolla.
Maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 351 000.Ismo Pekkarinen / AOP

Työttömyyden kasvu on selvästi hidastunut viime syksystä, sanoo neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa 341 000 työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Määrä on enää 2 000 suurempi kuin vuotta aiemmin. Maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 351 000.

Työttömyyden kasvun hidastuminen alkoi lokakuussa. Tuolloin työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna 5,5 prosenttia – nyt huhtikuussa enää 0,7 prosenttia.

Huimimmillaan kasvu oli noin kolme vuotta sitten: silloin sitä kertyi vuodessa 15–18 prosenttia. Tämä merkitsi noin 30 000 työttömän työnhakijan lisäystä verrattuna vuodentakaiseen ajankohtaan. Noin kymmenessä prosentissa kasvu pysyi pitkään, kertoo Syvänen.

Työttömyysprosentti laski alle kymmenen

Työttömyysprosentti oli huhtikuussa 9,8, kertoo Tilastokeskuksen työvoimatutkimus. Sen mukaan työttömiä oli 264 000 eli 16 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella on kuitenkin 32 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysaste oli vuosi sitten huhtikuussa 10,3 prosenttia ja maaliskuussa 10,1 prosenttia.

Työllisyysaste on vuodessa noussut 67,7 prosentista 67,9 prosenttiin.

Tilastokeskuksen kansainvälisesti vertailukelpoiset ehdot työttömyydelle ovat tiukemmat kuin työ- ja elinkeinoministeriön.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) työttömäksi lasketaan henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla ja on etsinyt töitä neljän viime viikon aikana sekä voisi aloittaa työnteon kahdessa viikossa. Myös opiskelija, joka täyttää nämä ehdot, lasketaan työttömäksi.

Eilen Suomen suurin työttömyyskassa YTK kertoi omista jäsenistään hyviä uutisia: 375 000 jäsenestä työttä oli viime kuussa 11,5 prosenttia, kun vuotta aiemmin osuus oli 11,9 prosenttia. Maaliskuussa työttömänä oli 12,3 prosenttia jäsenistöstä.